Marino kale – Neotkrivena tvrđava najuticajnije žene

Ostaci utvrđenja Marino kale nalaze se na jednoj zaravni kod sela Dobra Voda, koje pripada opštini Bojnik u Jablaničkom okrugu.

Utvrđenje je podignuto u vreme rimske prevlasti, u 6. veku, kao predstraža susednom Caričinom gradu (Iustiniana Prima).

Danas se na mestu starog utvrđenja mogu videti dobro očuvane trase bedema i dve kule – jedna na istoku i druga na zapadu, koje su imale zadatak obezbeđivanja prilaza. Unutar bedema vidljivi su ostaci nekropole, korišćene nakon rušenja utvrđenja. Postoji mogućnost da je na ovom mestu postojala i crkva. Otkriveni su takođe ostaci visećeg mosta, koji je preko Puste reke povezivalo utvrđenje sa susednim mestima.

Tvrđava je građena smatraju istoričari, na oko 4 ha u obliku nepravilnog trougla iznad korita Puste reke, a smatra se da je ime dobila ili po krčmarici Mari koja je u tvrđavi imala svoj podrum vina, kojim je pojila ratnike, i druga veća verovatnoća da je Marino kale dobilo ime po Mari Branković, ćerki Đurađa Brankovića, i ženi turskog sultana, koja je posle smrti svoga muža, od njegovog naslednika Mehmeda osvajača dobila zemlje Dubočicu i Toplicu. U središtu tih zemelja se nalazila i današnja Pusta reka, u kojoj se nalazi tvrđava koja bi upravo po njoj mogla dobiti ime.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Dva leskovačka naselja u sredu bez struje

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *