Mališani će voleti ”Uobraženu Margaretu”:U pripremi nova dečja predstava u leskovačkom pozorištu

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Trofejni reditelj Miodrag Dinulović se u Leskovac vraća posle više od dve decenije, u nadi da će nova dečja predstava ”Uobražena Margareta”, doživeti uspeh i dugovečnost ”Bajke o caru i pastiru”, koju je, tada u vojničkoj uniformi, postavio u leskovačkom pozorištu

Dinulovića za Leskovac vežu bar još dve stvari: Sa Omladinskim glumačkim ansamblom Leskovačkog kulturnog centra uradio je vrlo popularnu predstavu ”Stjuardese” ili ”Boing Boing”, a već šest godina je selektor Festivala amaterske pozorišne režije (FAPOR). Koristi priliku da se zahvali uredniku Darku Zloporuboviću i direktorki Sanji Conić, na poverenju koje mu ukazuju.

– Evo, možda baš zbog toga me je Boža Marjanović (direktor Leskovačkog pozorišta), posle dve decenije, pozvao da dođem i napravim neku novu priču. To će biti praizvedba mog komada ”Uobražena Margareta”, koji se bavi zanimljivom i deci bliskom temom uobraženosti i potcenjivanja tuđeg fizičkog izgleda. Odgovara na pitanje da li neko, ako je lep, ima pravo da bude ohol i neprijatan prema drugima, posebno onima sa nekom fizičkom manom. Počeli smo pre par dana, a zbog mojih i obaveza leskovačkog pozorišta, posao ćemo nastaviti krajem januara. Verujem da ćemo za mesec dana imati premijeru na radost i glumaca i male publike.

Tradicionalne i savremene bajke, kao i svi tekstovi pisani za decu nose ozbiljne poruke. Pitamo čemu će nas naučiti ”Uobražena Margareta”:

– Tekst je nastao kombinacijom nekoliko bajki i drama za odrasle. Jedna od njih je ”Magareća koža” i ona govori o tome da lepota dođe i prođe, ali to kakav si čovek, prati te večno. Ako se neko trudi da izbegava obaveze, neće uspeti, one će ga, pre ili kasnije, stići. Margareta će shvatiti koliko je bila bezobrazna i uobražena i na svojoj koži će doživeti podsmeh i potcenjivanje okoline. Iako pravi čarobne kolače, koje voli celo kraljevstvo, ona je izrabljivana, izložena svakodnevnom vređanju i maltretiranju. U bajci se, naravno, sve srećno završava. Margareta će se osvestiti, promeniti i udati za princa. Ništa nije crno-belo, a osnovna poruka je: ”Gledajte bajke, da možete da shvatite život u sebi”.

Miodrag Dinulović podseća na to da su bajke, koje se bave vrlo ozbiljnim temama, nastale kao strašne priče za odrasle, u 18. veku:

– U svakoj bajci imate nasilje i opasnosti koje prete glavnom liku, a prvobitno su služile ljudima da prekrate vreme u časovima dokolice. U razvoju dečje svesti, bajke služe tome da ona shvate da u životu postoje prepreke, koje je moguće savladati, da pored dobrog, postoji i zlo i da se ono može pobediti uz podršku porodice i prijatelja. Pobeda dobrog nad zlim, pomaže deci da do 10-11 godine formiraju svoj vrednosni sud. Život će im pokazati da nije uvek tako, ali i da čuda postoje.

Dinulović potpisuje tekst i režiju ”Uobražene Margarete”, ali na predstavi radi čitav tim saradnika:

– Dugo radim sa Anom Kolbjanovom, više puta nagrađivanom scenografkinjom i kostimografkinjom, a tu je i mnogo drugih saradnika. Moram da se zahvalim leskovačkom pozorištu koje ulaže u predstave za decu, u kostim, u scenu. Kod vas nije slučaj da se za dečje predstave koriste pohabani kostimi iz fundusa, pod izgovorom da je dovoljno da se glumci na sceni ”kebelje’ i ”glupiraju”, pa da se to deci dopadne. To je uništilo pozorišno stvaralaštvo za najmlađe. Deca su ozbiljna publika, dodju u pozorište da ”budu varana”, ali ih nije lako prevariti, jer ne prihvataju jeftine trikove. Ako im se ne dopadne, galamiće ili jednostavno izaći iz sale.

Uobraženu Margaretu igraće Petra Dimitrijević, ali su u podeli tri ”Velika Joakima”, četiri ”Mala Joakima”, a Dinulović i Ana imaju ukupno devet nagrada za dečje predstave.

– Nagrade nisu cilj. Dobro je kad se dese, ali nisu prioritet. One su, kako ja volim da kažem, pomoćno lekovito sredstvo, a ne lek. Mnogo puta mi se desilo da mnoge dobre predstave ”prođu ispod radara”, a bili ste apsolutno sigurni da ćete dobiti nagradu. Onda se desi ”Božja kompenzacija”, pa budete nagrađeni, a uopšte se niste nadali. Znam da u podeli imam prvake leskovačkog pozorišta, a nagrade treba samo da nam olakšaju proces rada, da onaj ko treba da nam da budžet kaže: Ma to su ljudi koji dobijaju nagrade, znaju šta rade”. S druge strane, lakše je raditi s ansamblom koji vam veruje.

Reditelj Miodrag Dinulović veruje da će se ”Uobražena Margareta”, dopasti najmlađoj publici u Leskovcu, ali i svuda gde bude bila igrana.

Check Also

Conić: Nije istina da slike iz Kulturnog centra nestaju, ako neko ima drugačiju informaciju neka nam se obrati

Na današnjoj konferenciji za medije, Leskovački kulturni centar (LKC) oštro je demantovao informacije koje su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *