Leskovčanin Vladimir Stevanović – Srpski ledeni čovek: 10. po redu ledeni uspon na vrh Besne kobile na 1923 metra nadmorske visine

Leskovčanin Vladimir Stevanović nastavlja da šokira srpsku pa i širu javnost svojim ledenim zimskim pohodima na vrhove okolnih planina okovanih snegom.

U petak 29. decembra Vladimir Stevanović (viši kustos arheolog, Ninđucu instruktor itd.), široj javnosti poznatiji kao Srpski ledeni čovek, realizovao je svoj jubilarni, 10. po redu ledeni uspon. Tačnije, Vladimir je noseći na sebi samo šorc, po snegom zavejanoj Besnoj kobili i uprkos ledenom vetru , nedaleko od Vranja uspešno popeo najviši vrh (Besna kobila) ove planine, koji se nalazi na visini od 1923. metra. Prilikom uspona i spusta, on je samo u šorcu na snežnoj planini proveo oko 5 časova.

Ovoga puta, sa Srpskim ledenim čovekom, Besnu kobilu bez majice, penjao je i Ivan Smiljković, direktor kompanije u Beogradu i tehnički ronilac, koji je sledeći Vladimirove upute, bezbedno planinario bez majice u trajanju od dva i po časova. Inače Ivan je pre 13 godina, zajedno sa Vladimirom, na velikom minusu i snegu, praktikovao Tumo meditaciju u zaleđenom jezeru Grza, što su bili počeci Ledene veštine u Srbiji.

Ovo je Vladimirom drugi ledeni uspon na ovu planinu, koja za njega ima sentimentalan značaj, budući da je upravo ovde 2021. godine realizovao svoj prvi ledeni uspon. Razlika između tada i sada je ta što je ovoga puta i tokom povratka nazad bio samo u šorcu. Osim toga, prilikom uspona Srpski ledeni čovek je demonstrirao i praktikovao svoje ledene meditacije i vežbe disanja na jakom planinskom ledenom vetru.

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Vladimir ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica. 2023. godine je kao skup svojih iskustava, praktični priručnik sa vežbama i presek svih poznatih svetskih ledenih tradicija publikovao knjigu “Ledena veština”, na 305 strana, koja predstavlja svojevrstan udžbenik.

Check Also

Dom kulture Brestovac: Imena nagrađenih na pesničkom konkursu “Moravske elegije” – Branku Miljkoviću u čast

Na dvadesetom, jubilarnom, pesničkom konkursu za učenike osnovnih škola, ,, Moravske elegije”- Branku Miljkoviću u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *