Leskovački višnjari nezadovoljni rodom, kvalitetom i otkupnom cenom višnje

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U Jablaničkom okrugu u toku je berba višanja a cenom otkupa i ovogdišnjim rodom proizvođači ovog voćnog dobra nisu zadovoljni.

Cena višanja se kreće 50 dinara za prvu klasu, dok je ona bila 65 prošle godine, a za drugu klasu otkupci daju 35 dinara po kilogramu.

“Što se tiče ovogodišnjeg roda višnje moramo priznati da će rod biti umanjen 30 do 50%, a na umanjenje roda su uticale niske temperature u fazi precvetavanja same višnje. Samim tim rod je umanjen i kvalitet proizvoda nije na zadovoljavajućem nivou i zbog toga dolazi do formiranja druge klase kod naših hladnjačara, odnosno otkupljivača. Proizvodna cena višnje je oko 40 dinara a za otkup ove godine se nudi 50 dinara za prvu klasu i 35 dinara za drugu klasu višnje – ističe za portal Dnevnik Juga direktor PSSS Dalibor Cvetanović.

Voćar iz Radonjice, Boban Mihajlović ove godine nije zadovoljan cenom otkupa ali ni kvalitetom višnje.

“Gotovo redovno zbog niske cene mnogi voćnjaci ostaju neubrani. Kad sve saberemo i oduzmemo ostaje nam taman toliko novaca da platimo berače – ističe ovaj višnjar.

Pod površinom višnje u Jablaničkom okrugu je 1600 hektara i iz godine u godinu primetan je pad površina pod ovom voćnom kulturom.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *