Leskovački Narodni muzej obeležio 68 godina rada

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Leskovački Narodni muzej, danas je obeležio 68 godina uspešnog rada.

 

Ova kulturna ustanova, koja decenijama uspešno sakuplja, čuva i prezentuje različite aspekte prošlosti i sadašnjosti našeg kraja, za sobom ima još jednu godinu izuzetnih aktivnosti na svim poljima, rekao je direktor Narodnog muzeja, Vladimir Đorđević. Prezentujući rezultate rada Muzeja od maja 2015. do danas, on je rekao da je ova ustanova u pomenutom periodu dala poseban doprinos unapređenju i razvoju muzejske delatnosti ali i promociji našeg grada. Kao savremena, dinamična i funkcionalna institucija, Muzej je svojim posetiocima ponudio različite kulturne sadržaje, ogranizovanjem brojnih izložbi i drugih javnih programa i svojom izdavačkom delatnošću, rekao je Đorđević, osvrnuvši se na značajnije događaje u čijoj je organizaciji ova ustanova u proteklih godinu dana imala važnu ulogu.

On je pomenuo otvaranje nove stalne postavke u 2015-toj godini, koja ima za cilj prezentaciju arheološkog i istorijskog nasleđa našeg kraja, i čiju osnovu čini materijal iz bogatih muzejskih zbirki, prezentovan na moderan i zanimljiv način. Realizovano je 16 likovnih istorijskih i muzejskih izložbi, zbog čijeg su kvaliteta izložbeni prostori bili puni kako prilikom otvaranja, tako i kasnije, prilikom besplatnih poseta našoj ustanovi, dodao je Đorđević. Djordjević je zatim naveo i učešće na manifestaciji „Muzeji Srbije – 10 dana od 10 do 10“, organizovanje izložbe „Grnčarije“ sa predmetima iz fonda etno-zbirke, učešće u projektu „Dani evropske kulturne baštine“ sa temom „Stari tradicionalni zanati“, i istraživanjima na arheološkim lokalitetima Mala Kopašica, Grdelica, Oraovica, Boćevica Muzej je u okviru izdavačke delatnosti objavio 55 broj „Leskovačkog zbornika“, kataloge „Jug Srbije u velikom ratu“ i „Grnčarije“, kao i veliki broj kataloga sa likovnih izložbi. Takođe, priređen je veliki broj edukativnih radionica za najmlađe sugrađane.

Ističući ono što je najvažnije, Đorđević je pomenuo izložbu „Jug Srbije u Velikom ratu“, koja je organizovana u saradnji sa muzejima juga Srbije, i koja je naišla na ogroman odziv posetilaca, i nakon Leskovca, priređena je i u Beogradu. To je druga izložba koja je u protekle dve godine organizovana u Galeriji RTS-a, podsetio je direktor Muzeja. U 2015. godini, za realizaciju izložbe „Zlatno doba Leskovca 1918 – 1945“, autori izložbe, muzejski savetnici Mira Ninošević i Veroljub Trajković dobili su prestižnu nagradu „Kustos godine“. Takođe, u protekloj godini, pripremljen je naučni skup sa međunarodnim učešćem „Bugarska okupacija juga Srbije 1915-1918“. Prezentovana su 42 naučna saopštenja koja će biti publikovana u posebnom zborniku radova sa ovog naučnog skupa, rekao je Đorđević. Razvijajući mrežu saradnika, leskovački muzej je potpisao protokol o saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu i Visokom poslovnom školom u Leskovcu, a uspostavljena je i međunarodna prekogranična saradnja sa regionalnim Istorijskim muzejom u Ćustendilu, dodao je Đorđević.

U ime lokalne samouprave, prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Leskovca, Dragan Jovanović, koji je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u zdanju, koje godinu dana, u potpuno novom ruhu, predstavlja svoje sadržaje posetiocima. Pre godinu dana otvorili smo novu stalnu postavku u muzeju, čime smo doprineli da ova ustanova ima izgled kakav joj dolikuje, ali i da svim posetiocima predstavi ogromno kulturno istorijsko bogatstvo našeg grada. Narodni muzej je svojevrsni čuvar identiteta našeg kraja, ali se zahvaljujući njegovom radu stvaraju i uslovi za bolju turističku promociju. Naročito mi je zadovoljstvo što smo i ove godine imali svoje mesto u Galeriji RTS-a, jer to pokazuje da Leskovac ima šta da ponudi široj javnosti, ali i potvrđuje kvalitet naših kustosa i muzeologa. Na Dan muzeja želim vam još mnogo uspešnih izložbi u Leskovcu i širom Srbije, dodao je Jovanović.

O 56. „Leskovačkom zborniku“ govorio je dr Ivan Becić, direktor Instituta za srpsku kulturu, a Dan leskovačkog Narodnog muzeja dodatno je uveličan i otvaranjem izložbe slika Jovana Popovića koje je poklonila njegova supruga Vukosava Popović, i tako ispunila poslednju želju poznatog srpskog slikara.

A. Jovanović

Check Also

Promocija knjige „Dodir“ monaha Teodosija 21. maj u Narodnom pozorištu

U utorak, 21.5.2024. godine, sa početkom od 18 časova u Narodnom pozorištu Leskovac održaće se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *