Leskovački Crveni krst obeležio 146 godina postojanja i rada

Svečanom akademijom Leskovački Crveni krst obeležio je 146. godina postojanja i rada.

Brojne zvanice, predstavnici lokalne samouprave, policije, sveštenstva… imali su priliku da čuju istorijat Crvenog krsta, uživaju u horskom nastupu i u zvucima bubnjeva.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanovoć, ovom prilikom dobio je najviše priznanje Zlatni znak, istakavši da grad Leskovac podržava rad Crvenog krsta od samiog njegovog početka.

“Godine 1878, samo dve godine nakon osnivanja Srpskog društva Crvenog krsta, i Leskovac se priključio toj humanoj ideji, pa naša organizacija spada među najstarije u Srbiji. Ponosan sam što sam na čelu grada koji, kroz rad lokalne organizacije Crvenog krsta, neguje tradiciju humanosti, volonterizma i nesebičnog pomaganja svima kojima je pomoć potrebna. To je dokaz da na našim prostorima žive i da su oduvek živeli plemeniti ljudi, puni empatije i altruizma. Ove godine, iz budžeta grada se izdvaja 16,5 miliona dinara, od kojih 10 miliona idu za Narodnu kuhinju. Ne treba ni pominjati koliko je važno sve ono što organizacija Crvenog krsta na nivou Srbije i na nivou grada Leskovca organizuje – počev od sprovođenja akcija dobrovoljnog davanja krvi – velike i nesebične pomoći, preko pomoći ugroženima u elementarnim nepogodama, koje su nažalost česte, organizovanja obuka prve pomoći, pa sve do one egzistencijalne podrške socijalno najranjivijim kategorijama stanovništva, kojima je pomoć zaista potrebna – kazao je Cvetanović.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomira Miladinovića istakao je ovom prilikom da je Crveni krst tu kao organizacija da sašije rane čovečanstvu.

„ Naš Crveni krst Srbije je malo mesto na karti, ali je veliko mesto humanosti. Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić je u tri reči sažela rad naše organizacije „Crveni krst je tu da šije rane čovečanstva“. Naša organizacije ume, želi i hoće da pruži podršku i ruku i bude od značaja i vrednosti svuda i za svakoga. Kada je reč o radu Crvenog krsta u Leskovcu, sakupio je preko 2050 jedinica krvi, što je povećanje od preko 40% u odnosu na 2022. Zato ova sredina treba da bude ponosna na njih- kazao je Miladinović.

Predsednik Crvenog krsta, primarijus doktor Vladimir Colić kazao je da se u radu crveni krst uvek oslanjano na ono najvrednije, a to je na ljude, odnosno volontere

„Na inicijativu dr Anri Dinana 1863. godine u Ženevi formirana je međunarodna organizacija Crvenog krsta. Samo deceniju i nešto kasnije kasnije formiran je srpska organizacija Crvenog krsta, a samo dve godine kasnije u Leskovcu i taj posao traje do danas. Mnogo više kroz periode stradanja i nedaća, ratova, pandemija, traje Crveni krst u Leskovcu. Za to vreme, a to je više od 51 hiljade dana i da smo pomogli samo jednom stradalniku, nije mali posao. Da bismo taj posao obavljali uvek smo se oslanjali na lokalnu smaoupravu, od početka do danas. Gradonačelnik Cvetanović, kao lekar prepoznajue značaj Crvenog krsta, nas je kao upravnik grada i lično uvek podržavao, zato je i nosilac odlikovanja Zlatni znak CK Srbije. Oslanjali smo se i na naše školstvo, svetu crkvu i slavnu vojsku i mnoge druge, ali najveći teret izneli su naši volonteri i hvala im na tome.“

Dragan Tasić, sekretar Crvenog krsta Leskovac predstavio je naše Leskovčane, promotere Crvenog krsta ali i pohvalio volontere čiji se broj iz godine u godinu povećava.

„Iskoristiću reči našeg predsednika dr Dragana Radovanovića i reći da je mera uspešnosti rada jednog Crvenog krsta broj volotera koji u njemu radi, a Crveni krst Leskovac je prethodnu godinu završio sa 386 aktivnih volontera, koji su učestvovali u nekoj našoj akciji, što je 143 volontera više u odnosu na 2022. godinu. A imali smo i više od 100 novih članova u odnosu na 2022. godinu. Ponosni smo na tradiciju Crvenog krsta Leskovac dugu gotovo vek i po, na njegov veliki istorijat čiji smo jedan deo čuli u uvodu u ovu našu Akademiju. S ponosom nosimo znak Crvenog krsta znajući da su kroz taj vek i po taj znak nosile mnoge značajne ličnosti ovog grada, ali smo još ponosniji kada znamo da iza tog znaka stoje i naši mladi (i kao što ste videli) mali prijatelji koji danas ponosno nose taj znak, a sutra će ga preuzeti od nas.“

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *