Početna / DRUŠTVO / Leskovac domaćin Stručnog simpozijuma stomatologa

Leskovac domaćin Stručnog simpozijuma stomatologa

U očuvanju oralnog zdravlja najvažnija je porodica, poruka je, koju su poslali učesnici Stručnog simpozijuma zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji.

U odnosu na Evropu, struka po znanju i dostignućima ne zaostaje, ali nivo oralne higijene u Srbiji i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, ocenjeno je u Leskovcu.

Navike o higijeni usta i zuba stiču se od malih nogu, najpre u porodici, pa je ona prvi stub u odbrani oralnog zdravlja. To je i noseća tema dvodnevnog simpozijuma preventivnih stomatologa, koji je danas počeo u leskovačkom Domu zdravlja.

Doktor Jasmina Tekić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu ističe da je, uprkos problemima poslednjih godina, struka jako tehnološki napredovala i u pogledu kvaliteta i domena usluga u stomatologiji, drži korak sa Evropom:

– Iskoristiću priliku da kažem da danas obeležavamo 7o godina rada Stomatološkog fakulteta u Beogradu i naš dekan je jutros, na javnom servisu upravo govorio o tome, koliko je srpska stomatologija dostigla zavidan nivo kvaliteta. Osim što smo poznati kao vrlo kurentni u oblasti stomatološkog turizma, pružamo najsavremenije zdravstvene usluge u ovoj oblasti.

S druge strane, nivo oralnog zdravlja žitelja Srbije, u odnosu na ostatak Evrope, nije zadovoljavajući:

– Stomatologija je u Srbiji, uprkos kvalitetu koji nudi, prilično marginalizovana i u sistemu zdravstvene zaštite gurnuta u stranu. Ipak, mi radimo svoj posao i preventivnim, mnogobrojnim aktivnostima pokušavamo da svest gradjana o važnosti oralnog zdravlja podignemo na viši nivo. U odnosu na Evropu, još uvek smo daleko od standarda, ali se situacija menja. Seminar koji danas počinje i ima za cilj ukazivanja kolegama na neophodnost promovisanja preventive u detinjstvu , kao jedinog načina da se očuva zdravlje usta i zuba u kasnijem životnom dobu. Ako ste primetili, kod najmladjih danas nije važno ko će imati bolje zube, već se takmiče u tome da imaju kvalitetnije ortodonske aparate. Da biste ga postavili u usta, pacijent ne sme imati karijes, pa im je i to neka vrsta motivacije.

Skup srpskih stomatologa, koji su najpre uživali u nastupu Hora Zvezdice i Kamernog orkestra “Amorozo“, pozdravio je i gradonačelnik, Goran Cvetanović:

– Odeljenje stomatologije smo potpuno renovirali, nabavljene tri stomatološke stolice, rekonstruisali hirurški saugen, podove i prozore smo zamenili, ugradili led osvetljenje, obnovili stomatološke instrumente i kupili dosta materijala. Sve to ne bismo mogli bez dobrih kadrova iprvi put kad se ukazala prilika da jedan stomatolog rukovodi Domom zdravlja, mi smo, baš zbog lošeg položaja struke, Slavišu Božića postavili za direktora.

Simpozijum o zdravstvenom vaspitanju u stomatologiji, u Leskovcu će trajati dva naredna dana .

S. Ć.

Pogledaj takodje

Skrininzi dojke i materice sa ciljem ranog otkrivanja raka u Domu zdravlja Leskovac

Povodo za jučerasnju konferenciju u Domu zdravlja Leskovac bio je projekat „Zdrava žena, zdrava nacija“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *