Home / DOGAĐAJI / Lebane proslavilo gradske litije
hotel bell

Lebane proslavilo gradske litije

Prethodne subote u Lebanu su organizovane gradske litije. Proslavljanje litije počelo je liturgijom u 08.00 časova u crkvi Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja, a nakon liturgije u 09.30 časova krenula je litija lebanskim gradskim ulicama, na čelu kolone bio je krst, zatim ikone i crkvena obeležja.

U pratnji predstavnika pravoslavne crkve, Vojske Srbije, javnih ustanova, predsednika opštine Lebane, Ivana Bogdanovića, kao i ostalih predstavnika lokalne samouprave, Doma kulture „Radan“ Lebane i Turističke organizacije opštine Lebane, sa građanima i decom, litija je krenula od Lebanske crkve, prošla centralnim gradskim ulicama do zapisnog drveta kod nekadašnje duvanske stanice, u povratku litija je prošla pored Turističkog info centra i hotela do crkve Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja u Lebanu.

„Zahvaljujući Gospodu Bogu i Trojičnom ocu danas proslavljamo litije u Lebanu. Litije se slave u svakom selu, gradu, širom naše lepe otadžbine i nema mesta koje ne slavi svoje litije. One označavaju rođendan crkve, označavaju skupljanje naroda na molitvu. I ove godine u Lebanu, uvek u prvu subotu posle Trojice, posle praznik Duhovi, okupljamo se i šetamo gradskim ulicama i time pokazujemo našu pripadnost pravoslavnoj veri i pokazujemo našu ljubav prema našim bližnjima i prema svim ljudima koji u ovom mestu žive. Lebanske litije slavile su se besprekidno sve do drugog svetkog rata, nakon toga je usledila pauza i tek pre 3-4 godina smo opet obnovili proslavu jer se na taj način molimo Gospodu Bogu. Litije su mnogo značajne i ja kao starešina lebanske crkve jako sam zahvalan svima koji su ovo omogućili i pomogli. Pre svega zahvalio bih se Crkvenom odboru opštine Lebane, koji se mnogo potrudio oko svih priprema. Zahvalio bih se i Mesnoj zajednici Lebane jer ovo je prvenstveno slava ove Mesne zajednice i ovog mesta a crkva samo učestvuje time što se molimo. Od pre par godina negujemo saradnju sa vojskom, policijom i Sektorom za vanredne situacije. To su ljudi koji su na braniku naše otadžbine, koji nas čuvaju kada mi spavamo, dakle materijalno. Crkva nas čuva duhovno a oni materijalno, tako da su vojska, policija i vatrogasci imali tu čast da prenesu krst, glavno obeležje naše vere, kroz grad Lebane. Takođe, zahvalio bih se predsedniku opštine Lebane, Ivanu Bogdanoviću, predstavnicima lokalne vlasti, direktorima svih škola u Lebanu, direktorima javnih ustanova i svim građanima koji su danas uzeli učešće u obeležavanju litija“ – kazao je Filip Stevanović, starešina lebanske crkve.

Check Also

Izašao novi dvobroj časopisa Naše stvaranje za 2021. godinu

U izdanju Leskovačkog kulturnog centra izašao je novi dvobroj časopisa Naše stvaranje za 2021. godinu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *