Home / DRUŠTVO / Krizni štab odlučio: Skraćuje se karantin na 7 dana, jeftinije i testiranje
hotel bell

Krizni štab odlučio: Skraćuje se karantin na 7 dana, jeftinije i testiranje

Foto:arhiva

Broj građana pozitivnih na koronavirus sve veći, a epidemiološka situacija u zemlji izrazito teška i vanredna, kazao je nakon sednice Kriznog šaba, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, Zoran Gojković. 

Gojković je apelovao na sve da poštuju važeće epidemijske mere i preneo da je doneta odluka da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

Takođe, kako je dodao, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

Gojković je rekao i da omikron soj dominira u Srbiji i da je dogovoreno smanjenje cena testova na sopstveni zahtev, te će PCR testovi umesto 9.000 dinara koštati 6.000 dinara, a antigenski test 1.800 dinara, umesto 3.500.

On je, kada je reč o drugom polugodištu u školama, rekao da od ponedeljka, 17. januara, učenici osnovnih škola u Vojvodini nastavljaju nastavu neposredno, dok vojvođanski srednjoškolci kreću na kombinovani vid nastave.

Prema njegovim rečima, o početku drugog polugodišta u školama u centralnoj Srbiji odlučivaće se u utorak, a Štab je najbliži rešenju po uzoru na Vojvodinu.

Pokrajinski sekretar je naglasio da je registrovana i pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine, dok omikron soj dominira u Srbiji.

Check Also

U Lebanu danas počinje Međuokružna smotra amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije

Četrdeset prva Međuokružna smotra amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije, pod pokroviteljstvom Opštine Lebane i Ministarstva kulture …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.