Kreće realizacija projekta ”Orio”: obezbeđenjem dodatnih sredstava, stečeni su uslovi za početak izgradnje kanalizacione mreže u 16 sela

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Jedan od bitnih preduslova za pokretanje projekta ”Orio”- uspešno završen period probnog rada Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, je ispunjen, pa, uz obezbeđena sredstva, izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 78 kilometara može da počne

To je treća komponenta projekta Upravljanje otpadnim vodama, kojom će se priključenje na kanalizacionu mrežu obezbediti za 16 sela, sa oko 20.000 žitelja. Vredna je 18 miliona evra, a sredstva su obezbedile Kraljevina Holandija (8 miliona) i Vlada Srbije, iz kreditne linije banke Saveta Evrope za razvoj (10 miliona).

Juče je, u Palati Srbije, potpisan aneks Sporazuma između Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Holandije. Gradsko veće je danas dalo saglasnost na Ugovor kojim se obaveze iz sporazuma prenose na grad, kao korisnika donacije.

– Zahvaljujući vama i vašoj pomoći, Leskovac će postati jedan od ekološki najprosvećenijih gradova. Ekologija je tema kojom se bavi svaka odgovorna lokalna samouprava, ali i svaki odgovorni pojedinac, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović, obraćajući se gostima iz Holandije, Baselu Junanu i Koradu Minardiju, i dodao da, dok grad realizuje velike projekte, svaki njegov stanovnik, mora dati svoj doprinos očuvanju životne sredine. Do potpisivanja aneksa, došlo je zahvaljujući velikoj i konstantnoj podršci predsednika Aeksandra Vučića, Vlade Holandije i ministarke Irene Vujović, koja je dve godine uporno nastojala da do njegovog potpisivanja dođe.

On je dodao da su i mnoge druge organizacije i pojedinci dali doprinos izgradnji zelene infrastrukture u Leskovcu i najavio da je to prepoznala ambasada jedne evropske zemlje, te Leskovcu dodelila priznanje ”Eko opština”, o čemu će opširnije govoriti 12. oktobra.

Predstavnik holandske delegacije, Basel Junan izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva sa Leskovcem na ozbiljnm projektu, čijim završetkom će kvalitet života za oko 20.000 njegovih žitelja, biti podignut na viši nivo.

Rok za završetak izgradnje kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta jeste novembar 2025. godine, a realizacija uključuje radove u trajanju od 14 meseci, kao i godinu dana probnog rada.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Leskovac bogatiji za dve devojčice

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac u prethodna 24 časa rođene su dve bebe. Leskovac je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *