Komemorativnim skupom obeležena 24-godišnjica bitke na Košarama

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Komemorativna akademija povodom obeležavanja 24-godišnjice bitke na Košarama, održana je sinoć, a tim povodom obratio se potpredsednik Vlade Miloš Vučević, koji je u svom govoru istakao da u najnepravednijem ratu ikada vođenom, NATO nije uspeo da savlada Vojsku Jugoslavije, koja je herojski branila i odbranila našu otadžbinu.

“Najmoćnijih 19 država sa svim svojim borbenim potencijalima napalo je našu zemlju. Civili i civilni objekti proglašeni su legitimnim metama, a nevine žrtve kolateralnom štetom – izraz koji monstruozno nipodaštava patnje i stradanja nevinih, rekao je Vučević. Kada se videlo da se naš narod i njegov duh ne daju slomiti, počela je ključna neprijateljska akcija pripremana i izvođena s ciljem da se kopnenom invazijom naša zemlja baci na kolena, istakao je on i dodao da ni danas kreatorima napada iz 1999. godine nije jasno kako se naša vojska izborila sa tom agresijom. Racionalnog odgovora nema. Jedini odgovor je, kako je rekao, taj da su ovi vitezovi branili Kosovo i Metohiju. Da su branili svoje roditelje, svoju braću i sestre, decu i supruge, potomke i pretke i znali da je iza njih jedino i samo Srbija. Ponekad je veoma teško naći prave reči i u tim momentima tišina je ta koja možda šalje najsnažniju poruku. Kada pogledam u publiku, tišina koja dopire sa praznih 108 mesta u ovoj sali je možda najglasnija i najsnažnija poruka koju je, verujem, bilo ko od nas ikada imao priliku da čuje, istakao je Vučević. U toj tišini jasno i glasno možemo da čujemo njihov urlik, ponos, prkos, a istovremeno možemo da osetimo tugu. Tugu što ti nekada mladi, golobradi momci danas nisu ovde sa nama da ponosno stojeći baš ovde na bini prime pohvale i odlikovanja za svoje zasluge stečene u odbrani otadžbine, kao neko ko je u najtežim vremenima za sve nas pokazao šta znači hrabrost i junaštvo.”

Potpredsednik Vlade je istakao da su se heroji sa Košara preselili u večnost i udžbenike, ali da ostaju molitve da se ovakvo stradanje nikome i nigde ne ponovi.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu. Borbe na Košarama trajale su 67 dana, do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *