Home / DRUŠTVO / Koja leskovačka preduzeća su dobila državnu finansijsku pomoć u poslednjih pet godina
hotel bell

Koja leskovačka preduzeća su dobila državnu finansijsku pomoć u poslednjih pet godina

Od 184 srpske kompanije, koje su dobile državne podsticaje nakon stupanja na snagu Zakona o ulaganjima, šest posluje u Leskovcu. Polovinu čine strani, a isto toliko domaći investitori

Najviše novca, država je izdvojila za “APTIV CONTRACT SERVICES d.o.o. Leskovac“ – 7,5 miliona evra i to za izgradnju i opremanje novog postrojenja za proizvodnju kablova. Prva tranša pomoći ovoj firmi uplaćena je 2019., poslednja- prošle godine. Potpisivanjem ugovora(18.01.2019.) sa Ministarstvom privrede, “Aptiv“ se obavezao na ulaganje od najmanje 25 miliona evra i zapošljavanje minimum 2.000 ljudi, odnosno da će, do kraja investicionog perioda uposliti bar 5.000 na neodređeno vreme, bez mogućnosti smanjenja tog broja narednih pet godina.

Turski investitor “ERENLI“, koji u Zelenoj zoni gradi svoj proizvodni pogon, od države je dobio podsticaje u visini od 3,78 miliona evra za podizanje pogona za proizvodnju sistema za tečnu cirkulaciju u auto-industriji. Novac će ovoj kompaniji biti isplaćen u četiri tranše, počev od naredne godine. “Erenli“ se ugovorom (7.03.2022.) obavezao da zaposli najmanje 338 novih radnika na neodređeno vreme, kao i da, u materijalna i nematerijalna sredstva uloži minimum 16,6 miliona evra.

Grdelička fabrika “FUSH“ je, prema ugovoru od 30.10.2017. godine, dobila državnu pomoć u iznosu od 347.760 evra, kao podršku pokretanju proizvodnog programa za šivenje sportske trikotaže. Uslov za dobijanje sredstava bila je investicija preduzeća od najmanje 480.510 evra i zapošljavanje 115 lica sa područja na kome posluje. Firma se tada obavezala i da tri godine nakon završetka investicionog perioda, neće otpuštati radnike. Preduzeću “Fush“su sredstva uplaćena tokom 2019. i 2020. godine.

Za nabavku osnovnih sredstava, proizvodne i druge opreme, “FALKE“ d.o.o. Leskovac je dobio 853.497 evra, a ugovor o dodeli državne pomoći sa Ministarstvom privrede, potpisan je 18. marta 2016. Tokom naredne tri godine, ovom nemačkom investitoru su isplaćene jednake finansijske tranše. Zauzvrat, “Falke“ se obavezao da će u materijalna i nematerijalna sredstva uložiti 1,7 miliona evra i otvoriti najmanje 24 nova radna mesta.

Preduzeće “POREČJE“ je od države dobilo 149.491 evra i ove godine će kako je precizirano ugovorom od 11. oktobra 2021., stići prva od tri finansijske tranše. Da bi on bio ispoštovan, preduzeće će, tokom investicionog perioda morati da uloži nešto više od 350 hiljada evra i zaposli najmanje 30 ljudi.

Poslednja od šest firmi, koja je dobila podsticaje države u poslednjih pet godina, je “NEVENA“, za, kako je precizirano ugovorom (22.06.2020.) pokretanje proizvodnje. Kompaniji koja posluje u okviru “Rim grup-a“, odobrena je suma od 204.471,45 evra, uz obavezu investitora da uloži 671.000 evra i uposli bar 36 radnika. Sredstva, podeljena u dve tranše, “Neveni“ su isplaćena tokom prošle i pretprošle godine.

Ne treba zaboraviti da je dobar deo pomenutih firmi, od lokalne samouprave ili Vlade, ranije dobilo zemljište za izgradnju pogona, uglavnom bez naknade.

Check Also

Mateja Trajković učenik škole „Rade Metalac“ uz pomoć novog alata, vršiće popravke i održavanje električnih uređaja, u domovima u Bojniku i Leskovcu

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.