Home / GRADOVI / Leskovac / Ko su dobitnici sportske nagrade Leskovca za 2019. godinu
hotel bell

Ko su dobitnici sportske nagrade Leskovca za 2019. godinu

Leskovački savez sportova danas je u Svečanoj sali grada Leskovca organizovao dodelu sportskih nagrada i priznanja najistaknutijim sportistima koji su svojim izvanrednim rezultatima obeležili 2019. godinu, ali i onima koji su doprineli razvoju i promociji sporta.

Srđan Stamenković, predsednik Leskovačkog Saveza sportova, istakao je ovom prilikom da je Leskovački savez sportova spreman da preuzme vodeću ulogu u leskovačkom sportu.

„U ovih 6 meseci smo uspeli da uradimo puno. Po prvi put smo u Leskovcu organizovali Sajam sporta, a puna hala Partizan je pokazala da postoji interesovanje dece za sport. Upravo zbog toga, a zbog činjenice da je iz godinu u godinu sve manji broj dece koja aktivno trenira i bavi se sportom, odlučili smo da u 2020. godini organizujemo Male Sajmove sporta u svim školama na teritoriji Grada Leskovca. Očekujemo da za realizaciju tog projekta dobijemo podršku i škola, i klubova, ali i lokalne samouprave i roditelja. Pored toga podržali smo i pomogli organizaciju Leksovačkog polumaratona, zatim završnog turnira u malom fudbalu Kup Jablaničkog okruga, revijalnog takmičenja paraglajdera i brojne druge akcije. U saradnji sa gradonačelnikom, Leskovački savez sportova je dobio na korišćenje prostorije u Domu Partizan, odnosno možemo da kažemo da se Sportski savez posle 4 godine vraća kući. Uložili smo dosta u sređivanje i renoviranje zapuštenih i devastiranih prostorija, i verujem da ćemo do Božića moći da Vas pozovemo u Vaš i Naš novi Sportski savez koji će biti servis svih klubova i organizacija – kazao je Stamenković.

Sportsku nagradu Leskovca počela je dodelom specijalnih priznanja

SPECIJALNO PRIZNANjE ZA RAZVOJ I PROMOCIJU SPORTA

Dodeljeno je ukupno 7 specijalnih priznanja ljudima koji aktivno pomažu i doprinose razvoju sporta, ali i sportistima koji to čine na terenima širom Srbije i sveta.

Prvo od tih priznanja ide u ruke čoveku koji je podržao sport i sportiste, ali tu podršku i konkretizovao višestrukim povećanjem sportskog budžeta u proteklim godinama. Grad Leskovac je sa budžetom od 65 miliona namenjenim sportskim klubovima i organizacijama pružio ruku svim klubovima i sportovima, a dodatnim sredstvima za rad Sportskog centra Dubočica omogućio dodatnu i veliku pomoć svim klubovima koji se takmiče u dvoranskim sportovima ili bazenimapotpuno besplatno.
Specijalno priznanje za razvoj i promociju sporta odlukom Upravnog odbora Leskovačkog saveza sportova dobija gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Jedan je od najboljih leskovačkih sportista svih vremena. Osvajao je titule i u amaterskom i profesionalnom kik boksu. Ove godine Upravni odbor Kik boks saveza Srbije ga je izabrao za selektora svih nacionalnih selekcija Srbije u Kik boksu. Kao selektor budućeg olimpijskog sporta na prvom velikom takmičenju ostvario je sjajan rezultat: reprezentacija Srbije je ekipno druga na svetu, a srpski kik bokseri osvojili su 15 medalja na Svetskom prvenstvu. Specijalno priznanje za razvoj i promociju sporta dobija Božidar Đermanović.

Ove godine obeleženo je 90 godina planinarstva u Leskovcu. Bio je to povod za organizaciju čitavog niza manifestacija, uključujući i izložbu u Narodnom muzeju. Planinarsko skijaški klub „Kukavica“ dobitnik je i oktobarske nagrade Grada Leskovca, predsednica ovog kluba Jelica Drašković dobitnik je specijalnog priznanja Leskovačkog saveza sportova za doprinos razvoju i promociji sporta.

On je mali, ali za nas već veliki šampion. Prošlu godinu završio je na prvom mestu liste Teniskog saveza Srbije. Na turnirima i prvenstvima pobeđuje i tenisere starije od sebe i najavljuje zaista blistavu karijeru.
Posebno mi je zadovoljstvo da objavim da Specijalno priznanje Leskovačkog saveza sporotva dobija naš mali – veliki šampion Pavle Stojiljković.

Ona je već može se reći velika šampionka. Sa ženskom rukometnom reprezentacijom Srbije osvojila je na nedavno održanom prvenstvu sveta 6. mesto a očekujemo da naše devojke izbore plasman i na Olimpijske igre. Na reprezentacijom je osvojila i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu pre 6 godina. Specijalno priznanje dobija srpska rukometna reprezentativka Jovana Stojiljković koja zbog obaveza u svom klubu u Francuskoj danas nije mogla da bude sa nama a priznanje ćemo naknadno uručiti.

Bila je naša košarkaška kraljica. Mi malo stariji pamtimo njena sjajna izdanja u Leskovcu u mlađim selekcijama kada je dominirala parketom kao čudo od deteta. Danas je naša košarkaška kraljica, plejmejker ženske košarkaške reprezentacije Srbije koja je ove godine na Evropskom prvenstvu osvojila bronzanu medalju. Specijalno priznanje Leskovačkog saveza sportova za našu košarkašku kraljicu Maju Miljković.

I na kraju liste specijalnih priznanja, ne i najmanje važno. Lično bih rekao i naprotiv. Posvetio je sebe sportu, izvešztavanju sa sportskih terena. Oduvek više voli zelene fudbalske terene, u odnosu na mene koji sam od početka novinarkse karijere bio više usmeren ka košarci i rukometu. Ponedeljak u 21 to znaju svi ljubitelji sporta, bilo je vreme da se čuju i vide sportske vesti u Sportskom oku Televizije Leskovac. Dobitnik specijalnog priznanja Leskovačkog saveza sportova za promociju i razvoj sporta, moj uvaženi kolega i dragi prijatelj, Dragan Trajković.

PRIZNANJE ZA PEDAGOG FIZIČKE KULTURE


Od malih nogu u sportu, radni vek u prosveti, kao pedagog fizičke kulture. U gimnastici kao vežbač, do današnjeg dana i učitelj mladih i darovitih gimnastičarki. Sa ekipama,u prvom redu OŠ Svetozar Marković osvajala je brojne trofeje i priznanja. Kada neko ima za sobom toliko godina pedaoškog rada, iskustva i rezultata. Kada se izborila za poštovanje tolikog broja generacija osnovaca kojima je predavala, onda bi i predlog za nagradu mogao da potraje mnogo duže. O zaslužnima,najpre govore njihovi rezultati, a oni su vidljivi i merljivi. Kako se za poštovanje i đaka i kolega na poslu valja godinama truditi, kada i na najvišim republičkim instancama čujete kako gimnastike u Leskovcu ima,jer naš grad ima takvog stručnjaka i entuzijastu,onda namah prestanete da govorite o onome što se zna ,a to je:nagradu Leksovačkog saveza sportova za 2019.godinu zaslužila je pedagog fizičke kulture u OŠ Svetozar Marković i trener u Gimnastičkom klubu Dubočica, gospođa Mirjana Krgović.

SPORTSKI RADNICI, TRENERI I SPORTISTI ZA DUGOGODIŠNjI RAD
Prvi put danas dolazimo i do nesporne činjenice da je u sportkom Leskovcu godina rukometa. U godini rukometa, jedan klub obeležio je vredan jubilej. Vredan jer je reč o klubu koji radi sa mlađim kategorijama punih 20 godina. Alfa i omega Rukometnog kluba Meteor je čovek koji je doprineo da rad sa decom u rukometu ne zamre. Igrači koji su započeli karijeru u Meteoru danas su među nosiocima igre u Dubočici. Priznanje Leksovačkog saveza sportova u kategoriji sportski radnici, treneri i sportisti za dugogodišnji dobija Dragan Mitrović – Monja.

TRENER GODINE
Njihov je posao vidljiv i najčešće na udaru kritike. Kažu da je uvek lakše zameniti trenera,nego čitav tim. Naravno kada ne ide.
Zadatak Upravnog odbora Leksovačkog saveza sportova kod izbora njboljeg trenera u 2019. godio bio je prilično lak. Leskovčanin, sa sjajnom igračkom karijeromiza sebe, a sada je već jano i sa velikom trenereskom karijerom pred sobom. Član je stručnp štaba kadetske rukometne reprezentacije Srbije. Kao trener vodio je Dubočicu 54 najpre do prvog mesta u Super B ligi. U Super A, odnosno kako se danas zove Arkus ligi, Dubočica 54 je na zimsku pauzu otišla kao četvrta ekipa u zemlji sa dobrim izgledima da se tu i zadrži i izbori plasma u plej of fazu i doigravanje za titulu. Sportska nagrada Leskovca u kategoriji najbolji trener u 2019. godini pripala je Saši Pejčiću, treneru Rukometnog kluba Dubočica 54.

SPORTSKI RADNIK GODINE
Dugogodišnja kraljica leskovačkog sporta i osvajač brojnih nagrada za najbolju sportistkinju Leskovca i Jablaničkog okruga. Danas je uspešan trener, ali pre svega pravi vođa i predsednik Karate kluba UNSU.
Potpredsednik je i selektor u Fudokan karate Savezu Srbje a ženska seekcija koju je vodila osvojila je 26 medalja Šampionatu Sveta u Štutgartu.
Sportsku nagradu Leskovac za najboljeg sportskog radnik u 2019. godina ide u ruke Jelene Stanojevića, potpredsednice Fudokan karate Saveza Srbije i predsednice Karate kluba UNSU.

SPORTSKA NADA – DEVOJKE
Rođena je 2006. godine a prema rezultatima ostavrenim do sada najavljuje da se uspesi leskovačkog plivanja na ozbiljnom, nacionalnom nivou neće završiti na jednom imenu. Sportska nada 2019. godine Iva Petković, Plivački klub Leskovac.

SPORTSKA NADA – DEČACI
Najavili smo to i istakli u konkursu kako su prioritet i osnova za odlučivanje zvanična nacionalna i mešunarodna takmičenja u rangu prvenstava. Ovaj sada već momak je reprezentaivac Srbije i u opremi sa državnim grbom već je imao zapažene nastupe u inostranstvu.
Na prvenstvima Srbije u mačevanju osvojio je srebrne medalje u konkurenciji kadeta i juniora, i bronzu u pionirskoj kategoriji. Sa svojim klupskim drugovima i drugaricama i trenerom Ivanom Zdravkovićem vraćaju Leskovac na mesto koje je nekada imao kao jedan od vodećih mačevalačkih centara u zemlji. Sportska nada 2019. godine Bogdan Stamenković, Mačevalački klub Dubočica.

NAJBOLjI SPORTISTA
Beskompromisni borac na terenu i pravi vođa jedne nove Dubočice koja je vratila Leskovac na rukometnu mapu Srbije. Rukometom se baviod svoje 12. godine,počeo u RK Meteoru,prošao mlađe reprezentativne selekcije,igrao za Zaječar,Planinku,Vranje,Mokru Goru,Topličanin,Dubočicu sa kojom je posle 19 godina ušao najviši rang u zemlji. Na kraju prošle sezone a ove godine proglašen je za najboljeg igrača Super B lige. Trenutno je 3. strelac Arkus lige i prvi na listi najkorisnijih igrača lige. Najbolji sportista Leskovca u 2019. godini, rukometaš Dubočice 54 Andrija Atanasković.

NAJBOLjA SPORTISTKINjA
Verovatno je jedini leskovački sportista koji je nacionalnom kategorizacijom sportista promovisana u Vrhunskog sportistu međunarodnog ranga. Njeni najvrdniji rezultati ove godine su: Srebro 50 kraul na Evropskim Olimpijskim igrama mladih u Azerbejdžanu,- 10. , 13. , 17. Mesto na Svetskom juniorskom prvenstvu do 18 godina u Budimpešti (učestvovale 124 države ) a ona ima samo 15 godina,12. , 16. Mesto na evropskom juniorskom prvenstvu do 18 godina u Rusiji ( učestvovale 52 države ). Prvak centralne Evrope na 100 prsno. Oborila je 10 godina star seniorski rekord Nađe Higl na 50 prsno. Ove godine je višestruki prvak Srbije u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Ponosni je vlasnik preko 70 nacionalnih rekorda za devojke od 15 do 18 godina u svim plivačkim stilovima ali i seniorskog na 50 prsno u veliko i malom bazenu, kao i 100 mešovito. Od olimpijskih igara u Tokiju 2020 dele je 13 stotinki za B normu i 87 stotinki za A normu, koje može da ispliva do juna 2020 godine. Kao član reprezentacije Srbije je u Glazgovu nastupila na Evropskom seniorskom prvenstvu. Dugo godina naša sportska princeza, danas zvanično postaje i naša sportska kraljica. Najbolja sportistkinja Leskovca u 2019. godini, članica Plivačkog kluba Dubočica i državna reprezentativka i rekorderka Nina Stanisavljević.

KLUB GODINE
Ova 2019. godina ostaće upamćena kao godina rukometa. Posle 19 godina u Leskovcu se ponovo igra elitna rukometna liga. Osvojili su prvo mesto u Super B ligi i tako izborili plasman u Arkus ligu. U rukometnoj eliti su najprijatnije iznenađenje. Pobedili su u Beogradu i Crvenu Zvezdu i Partizan. Posle mnogo godina tribine Sportskog centra Dubočica bile su popunjene do poslednjeg mesta, stajalo se i u prolazima i na kraju slavila još jedna pobeda protiv Crvene Zvezde. Ponos su našeg grada i dobitnici Sportske nagrade Leskovca za 2019. godinu. Leskovački savez sportova je za najbolji klub u 2019. godini proglasio Rukometni klub Dubočica 54.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *