hotel bell

Kanjon reke Vučjanke biće zaštićen kao spomenik prirode

Kanjon reke Vučjanke, biće zaštićeno područje, a zaštitu je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Kanjon je usečen u severne padine planine Kukavica i nalazi se 18 km jugozapadno od Leskovca. Kanjonski oblik rečna dolina dobija ispod sela Zbežišta i poteza Skolica. Kanjon je dugačak 2 km, usečen između vrhova Kitka (988 m) i Samaric (619 m). Ulaz u kanjon nalazi se na oko 500 metara n.v., a izlaz je na oko 340 metara nadmorske visine.Na jednoj isturenoj litici leve obale kanjona, na 150 m iznad reke, nalazi se Zelen Grad. Na izlazu iz kanjona nalazi se hidroelektrana Vučje, podignuta 1903 godine.

Korito u kanjonu puno je „virova”, vodopada i slapova. „Virovi” privlače posebnu pažnju ljudi i zapravo predstavljaju kamene lonce ili kazane. Oni su fluvijalni erozivni oblici koji nastaju na mestima gde se javlja snažna evorsija, vrtložasto kretanje vodene mase i rečnog materijala kojeg ona nosi. Vremenom se na tim mestima formiraju bunarasta udubljenja u stenovitom rečnom koritu. Lonci u kanjonu poznati su pod nazivom Đokini virovi. Oni su udubljeni u kristalaste škriljce a poređani su stepenasto, jedni ispod drugih, od najvećeg do najmanjeg. Predstavljaju turistički atrakciju ne samo Vučja nego i cele Leskovačke opštine.

„Kanjon Vučjanske reke jedan je od najlepših kanjona Srbije. Veći deo područja je potpuno nepristupačan, bez značajnih oblika uređenja prostora, što predstavlja pravu retkost u Srbiji, imajući u vidu njegovu atraktivnost – navode iz Ministarstva.

Zaštitom se obuhvata više od 49 hektara, od čega je 97,4 posto u državnom vlasništvu. Za upravljača Kanjona predlaže se Turistička organizacija Leskovca. Do zaštite dolazi na osnovu studije koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Koje su bile najzanimljivije činjenice na tržištu polovnih automobila 2022?

2022. godina je bila izazovna i na tržištu novih i polovnih automobila. Celoj industriji još …

Оставите одговор