Kako je Leskovčanin Amet Ametović trubom ”prelomio” Kumanovsku bitku, pre 110 godina

Na današnji dan, pre ravno 110 godina, srpska vojka je nadomak Kumanova pobedila Turke i, posle više od 500 godina ponovo ovladala Kosovom. Bila je to najava kraja Osmanske vladavine na Balkanu

Kumanovska bitka, koje je trajala dva dana, 23. i 24. oktobra 1912. godine, bila je prva srpska pobeda u Prvom balkanskom ratu. Nakon nje, srpska vojska je ušla u Skoplje, prestonicu srpskog carstva iz 14. veka.

Nakon velike turske ofanzive prvog dana bitke, koja je donela željeni rezultat, 24. oktobra je Prva armija započela ofanzivu. Ispostavilo se da je to bio ključni momenat bitke. Drinska divizija je u rano jutro, izvršila napad na turske položaje, a uporni napadi su se nastavili uprkos gubicima. Zahvaljujući izuzetnom požrtvovanju srpskih boraca, do popodnevnih časova neprijatelj je razbijen, a srpska vojska je izvršila proboj fronta. Kumanovska bitka je time rešena u korist srpske vojske, dok su turske trupe bile osuđene na povlačenje u neredu.

Kao primer lukavstva običnog srpskog vojnika, ostao je zabeležen u udžbenicima na francuskim i ruskim vojnim akademijama, podvig leskovačkog trubača Ameta Ametovića. On se ušunjao u tursku pozadinu i odsvirao po sluhu njihove trubne znake za povlačenje. Zbunjena turska vojska, tada u silovitom napadu, počela je da se povlači. Onda se, opet neopažen, vratio nazad, među srpske trupe i odsvirao signal za juriš.

Njegov podvig, bio je jedan od ključnih faktora za ”prelamanje” bitke. Ahmet Ametović je, za svoje lukavstvo i junaštvo, odlikovan Karađorđevom zvezdom.

Iako je ime ovog hrabrog Leskovčanina, kako stoji na spomeniku, na Romskom groblju, Amet Ametović, a pod istim imenom je evidentiran u spisku nosilaca Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima, u čiju kopiju smo imali uvid, nije jasno zašto ga je istorija zapisala kao Ahmeta Ademovića. Ili je posredi obrnuta zamena?

Bilo kako bilo, ponosni smo da je naš sugrađanin dao tako veliki doprinos srpskoj pobedi u Prvom balkanskom ratu, kojom je počelo konačno povlačenje Turaka iz Srbije i ovog dela Evrope, posle više od 500 godina.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *