Početna / DRUŠTVO / Jubilarna 130-ta godina postojanja Osnovne škole u Medveđi

Jubilarna 130-ta godina postojanja Osnovne škole u Medveđi

Osnovna škola “Gornja Jablanica” iz Medveđa je ovih dana brojnim aktivnostima obeležila 13 decenija postojanja škole.

Program proslave je bio raspoređen u tri dana, kako bi se obuhvatili svi aspekti rada škole kroz vreme. Prvog dana je u Kulturnom centru postavljena izložba đačkih radova “Svako dete je boja za sebe, a zajedno činimo remek-delo”, gde su umetničkim radovima u vitražu, akvarelu, mozaiku i drugim tehnikama prikazana umetnička dela osnovaca. Sledećeg dana predstavljena je elektronska verzija časopisa “Pionir” koji se izdaje još od 1971. godine, koji je imao pauze u izdavanju u vreme sankcija i u periodu od poslednje decenije. Osnovna škola imala je čast da visoki zvaničnici prisustvuju predstavljanju novog modernijeg izdanja časopisa, obzirom da su toga dana ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Čepurin i ostale zvanice posetile opštinu Medveđa.

Poslednjeg dana obeležavanja, 26. septembra, na dan kada je pre 130 godina opština Medveđa dobila dozvolu za rad osnovne škole, upriličena je svečanost u Kulturnom centru uz bogat kulturno umetnički program. Direktor osnovne škole, Slavica Đonić je na samom početku pročitala ukaz iz 1888. godine kojom se otvara osnovna Medveđska škola. U svom govoru se zahvalila svim bivšim učiteljima i nastavnicima koji su svoje znanje, rad i ljubav utkali u temelje ove škole. Nakon toga je uručila zahvalnice predsedniku opštine Medveđa, Kulturnom centru Medveđa, Policijskoj stanici u Medveđi, radio Medveđi i portalu Info centar juga za uspešnu saradnju sa ovom obrazovnom ustanovom.

Ispred lokalne samouprave 130-togodišnjicu škole čestitao je i predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić. “Jubileji su prava prilika za čestitke, slavlje, osvrt na prošlost i pogled u budućnost. Kroz sve promene koje je prošla, naša škola uspela je da sačuva svoj identitet, kontinuitet i prepoznatljivost. Učeći, podučavajući i odgajajući mnoge generacije učenika, nastavnici ove škole uspešno su prenosili i ugrađivali darove svoga uma i srca u svima nama. Škola je od samih početaka i kroz mnoge generacije svedočila o kvalitetnom obrazovanju i tradiciji temeljenoj na neprolaznim duhovnim i moralnim vrednostima. Nadam se da će tako biti i ostati u godinama koje su pred nama.”

Nakon toga počeo je svečani deo programa u kojem su učestvovali učenici svih razreda škole „Gornja Jablanica“. U kratkom filmu, koji je bio podeljen u pet celina, prikazani su svi najvažniji segmenti iz bogate istorije ove škole, a učenici su kroz scenske prikaze i recitacije upoznali sve prisutne o bogatoj istoriji škole. Na samom kraju priredbe izvedena je himna škole.

Pogledaj takodje

Nacrt budžeta opštine Vlasotince na uvid građanima

Nacrt budžeta opštine Vlasotince za 2020. godinu nalazi se na zvaničnoj internet stranici ove lokalne …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *