Početna / DOGAĐAJI / Jovan Stanković – umesto kritike mladi treba da daju nova rešenja i novu energiju
hotel bell

Jovan Stanković – umesto kritike mladi treba da daju nova rešenja i novu energiju

Ovih dana pisali smo o Jovanu Stankoviću kada je pokrenuo inicijativu za formiranje Srpskog filografskog društva, koje je osnovano baš u njegovom rodnom Vlasotincu.

Početkom godine pisali smo o njegovom neuobičajenom hobiju prikupljanja autograma najznačajnijih svetskih ličnosti. Ovoga puta Jovan Stanković nam je govorio o svom omladinskom aktivizmu. Sve je počelo 2015. godine kada je bio angažovan u Fondaciji Ana i Vlade Divac, a nedugo zatim postao i član Upravnog odbora Divac omladinskog fonda u Vlasotincu.

„Ta prva iskustva su mi pomogla da shvatim koliko mladi uz adekvatnu podršku mogu da urade za svoju generaciju i društvo uopšte, da shvatim koliko je malo potrebno da se snovi i ideje pretoče u konkretne projekte“, kaže na početku razgovora Jovan Stanković.

Iste godine ovaj mladić je postao član Učeničkog parlamenta u Gimnaziji „Stevan Jakovljević“, a nedugo zatim se kao volonter uključio u akcije Crvenog krsta Srbije. U Crvenom krstu je postao vršnjački edukator za Program promocije humanih vrednosti i nacionalni trener CK Srbije za Program borbe protiv trgovine ljudima. Već u završnim razredima gimnazije Jovan je postao predsednik Učeničkog parlamenta što mu je dalo priliku da sa vršnjacima radi na poboljšavanju rada škole, ali i da sa svojim mladim kolegama deluje van škole, da realizuje brojne projekte.

Na Pravnom fakultetu u Nišu je obavljao i sada obavlja više funkcija. Bio je student savetnik, član je Komisije za odnose sa studentima na ovom fakultetu, član je Resora za nastavu, nauku i reformu visokog obrazovanja u Studentskom parlamentu Univerziteta u Nišu, član je Resora za nastavu, nauku i praksu u Savezu studenata Pravnog fakulteta i član Saveza studenata Pravnog fakulteta.

Ovaj mladi student je prošle godine postao i glavni koordinator za jug Srbije u međunarodnom udruženju mladih „Balkanac“, koje je sebi postavilo za cilj da okupi što više mladih ljudi iz regiona radi povezivanja, promocije pozitivnih primera tolerancije i mira, neformalne edukacije, kulture i ekologije.

Jovan Stanković je nedavno dobio poziv da učestvuje na Rusko-srpskom omladinskom forumu koji će se održati od 12. do 15. septembra u Moskvi. Po njegovim rečima ovaj forum se organizuje radi jačanja kulturnih, istorijskih i bratskih odnosa dve zemlje.

„Organizatori ovog skupa prepoznali su moj rad i zalaganje na projektima koje realizujemo sa mladima iz Rusije radi jačanja i unapređenja saradnje i pozvali me da učestvujem na ovom međunarodnom skupu“, objašnjava Jovan Stanković.

On ističe da će tokom boravka u Ruskoj federaciji posetiti Rusku dumu i Ministarstvo spoljnih poslova, ali da je prijem zakazan i u srpskoj ambasadi u Moskvi. Ne krije želju da lično upozna Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije.

Stariji ga već hvale da se intenzivnije od svoje generacije interesuje za istoriju vlasotinačkog kraja, sakuplja sva značajna istorijska dokumenta i fotografije, nastavlja put kojim su krenuli Hristifor Crnilović, dr Radul Velašević, a kasnije nastavili profesor Velimir Stamenković, Blagoje Peškić, Radivoje Prikić, Dragan Vidosavljević, Srba Takić, Danilo Pejčić.

Od prošle godine Jovan je politički aktivan, najpre su ga interesovale prilike na političkoj sceni Vlasotinca minulih decenija, istraživao je smene i promene vlasti, a zatim se pridružio mladim socijalistima i danas je na potpredsedničkom mestu mladih socijalista u Vlasotincu.

Angažovanje u ovoj oblasti donelo mu je učešće na Samitu mladih političkih lidera Balkana koji je održan prošle godine u Plovdivu, ove godine domaćini su bili mladi srpski političari koji su u Nišu dočekali kolege iz Bugarske i Severne Makedonije.

Jovan voli da čita, piše poeziju, prozu i aforizme. Član je Srpske književne zadruge. Ima preko 60 diploma, sertifikata, nagrada, medalja i pehara sa raznih takmičenja, obuka i seminara.

„Mladi su mahom nezadovoljni nakon izbora i tada najviše kritikuju, a po pravilu gotovo da ne koriste svoje glasačko pravo i ne ispunjavaju svoje građanske dužnosti, što bi po meni bilo daleko odgovornije i korektnije. Ne možemo očekivati da to uradi neko umesto nas samih. Mladi danas imaju problem i da iznesu svoje mišljenje o određenom problemu, imaju problem da preuzmu odgovornost. Čini mi se kao da im je ponekada lakše samo da kritikuju bez želje da sami nešto promene na sebi, oko sebe, u zajednici“, dodaje Jovan Stanković.

On ističe i potrebu mladih da pomažu svojim vršnjacima u marginalizovanim i osetljivim grupama.

„Uz uvažavanje postignuća starijih mi treba da nastavimo tamo gde su oni stali ili usporili i da svežom energijom i novim idejama gradimo svet“, kaže na kraju razgovora Jov

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

U Domu kulture Roma počela masovna vakcinacija

U Domu kulture Roma u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Opštom bolnicom Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *