Jovan Popov dvanaesti laureat prestižne nagrade “Nikolaj Timčenko”

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Nastavljajući rad na polju nauke o književnosti Zadužbina je i ove godine dodelila Nagradu „Nikolaj Timčenko”.

Žiri, koji je radio u sastavu: Jovan Pejčić, predsednik Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ – predsednik, Dragan Žunić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Nišu – član, i Biljana Mičić, profesor Gimnazije u Leskovcu – član, jednoglasno je, na svojoj završnoj sednici održanoj 25. novembra 2020. godine, odlučio da dobitnik Nagrade „Nikolaj Timčenko“, namenjene najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti – što znači: za kritiku, teoriju, istoriju i uporedno proučavanje literature, kojima se Nikolaj Timčenko celog života bavio – za 2020. godinu bude Jovan Popov.

Jovan Popov je dvanaesti laureat ove prestižne nagrade, koja se dodeljuje za najbolju knjigu iz oblasti srpske esejistike, istorije i teorije književnosti. U pitanju je delo Pojmovi, periodi, polemike. Objavila ga je ove, 2020. godine Srpska književna zadruga.

JOVAN POPOV (1962) značajno je ime savremene srpske teorije i istorije književnosti, istaknuti komparativist i prevodilac. Polja njegovih naučnoknjiževnih interesovanja široka su i raznostrana: osnovi nauke o književnosti i istorijat njenih modela i paradigmi, pojam opšte književnosti, teorija i praksa čitanja, podele i smisao terminoloških identiteta književnih pravaca i epoha, poetika klasicističkog romana, problemi prevođenja, dvoboj kao literarni motiv, tematske analogije među drevnom i modernom, evropskom i srpskom književnošću (osobito dramskom)…

Knjiga Pojmovi, periodi, polemike, kojoj je ove godine pripala Nagrada „Nikolaj Timčenko“ za najbolje delo u oblasti nauke o književnosti, u izvesnom afirmativnom smislu sažima raspon pomenutih tema i ideja koncentrišući ih oko pitanja pojmovno-teorijskih, periodizacijskih i analitičko-kritičkih načela kako opšte, tako i nacionalne srpske književne hermeneutike. Knjiga je, kao što se iz njenog naslova vidi, trodelna. Karakter joj je koliko teorijski, toliko analitički. Ona u jednakoj meri osvetljava prirodu i kontekst svetske i domaće teorijskoliterarne problematike, pri čemu se u odnosu na tradicionalna i savremena rešenja često zauzima odrešit polemički stav.

Check Also

Grad isplatio subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Danas je iz budžeta grada iplaćena suma od 9.106.628 dinara za boravak dece u privatnim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *