Početna / DRUŠTVO / Jedna od leskovačkih ulica dobija naziv po heroju Kumanovske bitke Ahmedu Ademoviću

Jedna od leskovačkih ulica dobija naziv po heroju Kumanovske bitke Ahmedu Ademoviću

Danas je godišnjica Kumanovske bitke koja se odigrala tokom Prvog Balkanskog rata 1912. godine u blizini Kumanova između srpske i turske vojske. Ratovi za oslobođenje od 1912. do 1918. godine iznedrili su mnoge junake. Jedan od njih, je pomalo zapostavljen leskovački vojnik i trubač Ahmed Ademović.

Legenda o njegovom brilijantnom podvigu zahvaljujući kojem je srpska vojska potukla Osmanlije u bici kod Kumanova zaslužuju da bude sačuvana od zaborava. Naime, on se za vreme bitke, kao trubač srpske vojske, ušunjao u pozadinu turske vojske i odsvirao njihove trubne znake za povlačenje nakon čega su zbunjeni Turci počeli da se povlače. Onda je ponovo neopaženo prešao nazad među srpske trupe i odsvirao signal za juriš. Ovaj riskantni, a istovremeno trijumfalni potez, je bio jedan od ključnih faktora za srpsku pobedu u ovoj bici. Iz tog razloga Leskovčanin Ahmed Ademović je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima, na koju je toliko bio ponosan da je do poslednjeg dana nije skidao.

Na današnji dan, 88 godina nakon Kumanovske bitke, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručuje da ovakav velikan, simbol junaštva i slobode, koji je promenio tok istorije, zaslužuje da ga generacije pamte. Stoga će u predstojećem periodu jedna od leskovačkih ulica biti nazvana po Ahmedu Ademoviću.

Pogledaj takodje

Jablanički okrug: Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru

Zavod za javno zdravlje Leskovac svakodnevno prati epidemiološku situaciju na području Jablaničkog okruga i grada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *