Jedan zid u školi ”Josif Kostić”, krasi mural posvećen Nikoli Skobaljiću

Mural je delo nastavnika likovnog vaspitanja i člana Škole stripa, Darka Nikolića, posvećen je Nikoli Mitroviću Kokanu, a predstavlja legendarnog leskovačkog junaka, Nikolu Skobaljića

Otkrivanje murala, upriličeno je trećeg programskog dana jubilarne Balkanske smotre mladih strip-crtača, koja ove godine, traje čitavu sedmicu:

– Mural, na kome je uz hrabrog borca protiv Osmanlija, Nikolu Skobaljića, prikazan i njegov stric, ustvari je jedna sličica iz stripa koji je Kokan, šezdesetih godina prošlog veka, radio za čuvenu ediciju ”Nikad robom”. Rešili smo da taj kadar uveličamo, oplemenimo i ponovo oživimo u školi ”Josif Kostić”, sa idejom da đake upoznamo sa jednim od junaka iz bogate istorije ovog grada, ali i sa stripom, pomalo zapostavljenim medijem, pojasnio je novinarima pokretač ideje, predavač u Školi stripa ”Nikola Mitrović Kokan” i alfa i omega Balkanske smotre, Marko Stojanović.

Reprodukciju kadra, majstorski je izveo Darko Nikolić, nastavnik likovne kulture u ovoj školi:

– Uz Nikolu Skobaljića, stoji njegov stric, sa kojim je zajedno nabijen na kolac, a o važnosti koju je ovaj junak imao za otpor neprijatelju, svedoči podatak da je na pogubljenje, prema legendi, došao lično sultan Mehmed II Osvajač. Nisam radio sam, imao sam pomoć i podršku svojih đaka, koji su uglavnom bili zaduženi za pripremu površine za oslikavanje. Vrlo mi je bilo inspirativno i izazovno raditi na muralu, jer sam ljubitelj Srednjeg veka, perioda naglog uzdizanja srpske kulture i pismenosti.

Osim činjenice da je jedan deo škole oplemenjen i ulepšan, važno je i da su se, kaže umetnik, deca tokom tri nedelje, koliko je trajala izrada, interesovala za život Nikole Skobaljića, saznajući tako čime je ovaj junak zaslužio da vekovima Leskovčani čuvaju uspomenu na njega.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *