hotel bell

Javni pozivi NSZ-a, dana predstavljeni poslodavcima: Za 13 mera, država obezbedila 6,3 milijarde dinara

Prošle godine je, u mere aktivne politike zapošljavanja, na teritoriji grada Leskovca, bilo uključeno 865, lica, a u ovdašnjoj filijali veruju da će i u 2023., vladati jednako interesovanje nezaposlenih i poslodavaca

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 13 javnih poziva i konkursa i biće otvoreni do 30. novembra:

– Kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima, u 13 programa će, na teritorije Srbije biti uključeno 21.205 lica, od kojih je 2.280 sa invaliditetom. Za njihovu realizaciju je opredeljeno 6,3 milijarde dinara, kao i dodatnih 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Naš cilj je da, u aktivne mere zapošljavanja, uključimo što veći broj novih poslodavaca, da ih animiramo i motivišemo za učešće i korišćenje subvencija za zapošljavanje novih radnika, rekla je v.d. direktora Filijale NSZ-a u Leskovcu, Olivera Pešić.

Grad Leskovac je posvećen povećanju zaposlenosti, a to će. i u narednom periodu, biti prioritetni zadatak lokalne samouprave, tvrdi pr gradonačelnika, Aleksandra Stojanović:

– Doprinos ostvarenju ovog cilja, doprineli su i pogoni stranih i domaćih investitora, u kojima je, u poslednjoj deceniji, zaposlenje našlo preko 10.000 ljudi. Na evidenciji NSZ-a u Leskovcu, zaključno sa januarom, je 13.166 lica, a očekujemo da se taj broj dodatno smanji. Uskoro očekujemo početak rada pogona turske kompanije ”Erenli”, ali i kroz programe aktivne politike zapošljavanja, koje sprovodi NSZ. Na taj način je, u prethodnih deset godina podržano 1.408 osoba, za šta je izdvojeno 218 miliona dinara.

U Leskovcu su najtraženiji srednjoškolci svih građevinskih profila, montažeri, zavarivači i elektro-građevinska zanimanja. Kod visokoškolaca, najdeficitarniji su diplomirani i master fizičari, nastavnici nemačkog jezika, matematičari, a malo je i vrlo brzo se zapošljavaju elektroinženjeri, IT stručnjaci, mašinski i građevinski inženjeri i arhitekte. Nedostaju tehnolozi poljoprivredne struke i zaštitari.

S druge strane, najmanje su traženi nezaposleni sa područja rada hemija, nemetali i grafičarstvo, tekstilstva i kožarstva, kao i iz oblasti administracije i ekonomske struke.

Check Also

Danas je Svetski dan vode – Dve milijarde osoba nema pristup čistoj pijaćoj vodi

Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta, ove godine u fokus stavlja krizu dostupnosti …

Оставите одговор