hotel bell

Izgradnja Industrijske zone, vodovodne i kanalizacione mreže, groblja i Rimskog kupatila- prioriteti nove vlasti u Medveđi

Dok čekaju na formiranje Republičke Skupštine i Vlade, što su preduslovi za konstituisanje lokalnih parlamenata i organa, članovi Privremenog organa opštine Medveđa prave planove i utvrđuju prioritete delovanja, kako bi se što pre krenulo u realizaciju.

Predsednik Privremenog opštinskog organa, Dragan Kulić, za Dnevnik juga otkriva koje od planiranih aktivnosti su se našle na prvih pet pozicija:

– Planirane investicione projekte smo podelili u dve grupe: u prvoj su programi čiju realizaciju planiramo do kraja ove i u narednoj godini, a u drugu su smešteni oni iz takozvanog srednjoročnog plana. Apsolutnim prioritetima smatramo izgradnju industrijske zone, Rimskog kupatila u Sijarinskoj Banji, vodovodnu i kanalizacionu mrežu- kao republički projekat, rekonstrukciju Kulturnog centra u Banji, izgradnju novog groblja. Trenutno radimo na drugoj fazi adaptacije Doma zdravlja u Medveđi, što je investicija vredna 47 miliona dinara. Tu je i niz je započetih projekata, u smislu da je urađena projektno-tehnička dokumentacija ili su izdate dozvole, koje treba nastaviti i završiti.

Buduća Industrijska zona nalaziće se na ulazu u Medveđu, na prostoru od oko 5 hektara:

– Dobili smo saglasnost resornog ministarstva za prenamenu zemljišta i uskoro počinjemO administrativno-tehničke procedure oko njenog formiranja. U toku je promena plana detaljne regulacije. Ne možemo očekivati da će ijedan investiror doći u Medveđu, ako mu ne obezbedimo bar minimum uslova. Kao i ostatak Srbije, i naša opština se suočava sa odlaskom mladih u veće centre. Smatram da bismo jednom fabrikom ili izmeštanjem neke od Republičkih institucija u našu opštinu, zadržali ovde dosta mladih ljudi, kaže Kulić.

Izgradnja puteva je postala rak rana Medveđe, jer se zbog sveopšte krize, cene menjaju svakog dana, pa mnoge javne nabavke ne mogu da se realizuju:

– To je ozbiljan problem. Javne najavke traju najmanje tri meseca, a sredstva moraju biti utrošena u tekućoj godini. Mi ove godine imamo opredeljenu sumu od oko 70 miliona za te namene, ali muku mučimo sa javnim nabavkama. Izgradnja i održavanje infrastrukture je, uz lošu elektro-mrežu, jedan od gorućih problema opštine Medveđa.

Za sada, jedini veći privredni subjekat ovde je Rudnik u Lecu, koji, iako u radnom stečaju, zapošljava oko 400 ljudi i relativno dobro posluje:

– Zaposleni imaju vrlo pristojne plate i, od uvođenja radnog stečaja, Rudnik posluje bez problema. Lokalna samouprava redovno dobija naknadu od rudne rente, čija je visina 40-50 miliona dinara godišnje, što je za naš budžet vrlo bitno. Nažalost, prethodni vlasnik nije ispunjavao tu svoju obavezu.

Obzirom da je svrstana u četvrtu kategoriju po razvijenosti, a ima i karakter devastirane, Medveđa, poput Preševa i Bujanovca, dobija značajnu podršku Koordinacionog tela, koja se sastoji u brojnim benefitima kako za privrednike, tako i za ulaganje u infrastrukturu, socijalu, kulturu i druge oblasti, ističe predsednik Privremenog organa opštine Medveđa, Dragan Kulić.

Check Also

Nastavlja se ugradnja grebanog asfalta na putu Gunjetina – Komarica

U vlasotinačkoj opštini nastavlja se ugradnja grebanog asfalta. Radovi u dužini od 4,8 km trenutno …

Оставите одговор