hotel bell

Dr. Ilijev: Biti roditelj je lepo, ali u današnje vreme jako teško

U okviru obeležavanje Dečje nedelje, u organizaciji Predškolske ustanove „Agnes“ u leskovačkom Kulturnom centru organizovana je tribina pod nazivom „Problemi savremenog roditeljstva“.

Tribina je bila namenjena roditeljima čija deca pohađaju ovu predškolsku ustanovu a na njoj su govorili stručnjaci poliklinike „Animal plus“ iz Niša, dr Ivajlo Ilijev psihijatar psihoterapeut, Jelena Krstić psiholog i porodični psihoterapeut pod supervizijom, kao i Sanja Trajkov specijalni pedagog i porodični psihoterapeut u edukaciji.

„Mi probleme uviđamo tek kad postanemo svesni, odrasli ljudi a činjenica je da mormo da se bavimo mentalnom higijenom od samog starta. Naša ustanova se zalaže da roditelje upoznamo sa činjenicom koliko je bitno da se ona razvija od malih nogu i upravo iz tog razloga smo realizovali ovu tribinu koja je interaktivna i na kojoj će roditelji razrešiti svoje nedoumice što se njihove dece tiče – ističe Viktorija Drašković – vlasnica vrtića „Agnes“.

Što se tiče stručnih lica, njihov zaključak je da je roditeljstvo lepo ali u savremenom svetu i dosta teško.

„Radeći sa decom, mi zapravo radimo sa roditeljima. Jer roditelj nemože da bude zreo ako prethodno nije rasčistio sam sa sobom. Roditeljstvo je danas jako komleksno, danas je teško biti roditelj – kazao je dr Ivajlo Ilijev.

Sa dr Ilijevim se slaže i njegova koleginica Jelena Kostić koja ističe da jasna granica između dopuštenosti i stroge kontrole deteta mora da postoji.

„Treba da se postavi i zna jasna granica u ponašanju. Kako u roditeljskom tako i u detetovom. Postoje roditelji koji strogo kontrolišu svoju decu a sa druge strane postoje roditelji koji sve prepuštaju deci. Slažem se da deca treba da imaju privatnost, ali mora se poštovati jasna granica koju prvenstveno roditelj kao vaspitač svoje dece mora da postavi – kazala je Kostićeva.

Sa druge strane roditelji često brinu da li je dete jelo, da li je bezbedno, da li je završilo svoje obaveze, a u dubini detetovog bića je „fijasko“, mišljenja je Sanja Trajkov pedagog.

„Ili se prenaglašavaju određene stvari ili su apsolutno potisnute, jer živimo u vremenima gde imao svi obaveze i prosto nemamo dovoljno vremena, pa se roditelji često bave time gde je dete, da li je jelo… umesto njegovim emocijama – kazala je Sanja Trajkov.

Check Also

Mali: Od danas uvećane penzije na računima penzionera

Prve uvećane penzije za devet odsto danas će biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji …

Оставите одговор