Ivanina Reform torta okićena medaljama na festivalu u Makedoniji

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Početkom oktobra meseca održano je Međunarodno takmičenje u spremanju jela nacionalne kuhinje i zimnice u Nišu, na kome su Vlasotince predstavljale dve ekipe, ekipa Turističke organizacije Vlasotinca i ekipa koju su činile Ivana Krainčanić i njena ćerka Jana. Takmičenje je organizovalo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša. Među mnogobrojnim izlagačama Ivana i Jana su osvojile zlatnu medalju i pehar za nacionalna jela i zlatnu medalju za zimnicu. Na manifestaciji su posebno bili zainteresovani za gologlavnik, koji se sprema od kopriva i katmer kora za pitu, za prebranac, sarme od vinovog lišća, za kolače breskvice, punjene paprike, tikvice…

„Prilika je bila da zajedno sa Turističkom organizacijom Vlasotinca predstavimo našu opštinu u najboljem svetlu. Istovremeno i da se prisetimo jela spremljenih po bakinim receptima. Žiri je pored pripremljenih jela ocenjivao i aranžiranje i izgled štanda. Iskoristili smo priliku da mnogobrojne posetioce, koji su zastajali pored naših štandova pozovemo da kao gosti ili učesnici posete naš prvi festival hrane i pića Ukus juga, koji će se održati 10. novembra u Vlasotincu“, rekla je Ivana Krainčanić. Protekle nedelje Ivana Krainčanić, koja je već dve godine član Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša je učestvovala na Međunarodnom festivalu „Gastromak“ u ,Strumici, u Makedoniji. Na festivalu je učestvovalo 30-ak zemalja sa oko 400 učesnika, a žiri koji je ocenjivao pripremljene specijalitete bio je sastavljen od međunarodnog tima sudija.

„Skoro da nema discipline u kojoj naš tim nije osvojio bar neku od medalja. Pehari, koje smo doneli sa takmičenja su potvrda da smo napravili dobru selekciju. Za takmičenje smo se spremali dugo i iscrpno. Svi naši članovi bili su na visini zadataka i tako smo na najbolji način promovisali Srbiju“, kaže Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koji je u Strumici bio i član sudijskog tima.

U izuzetno jakoj konkurenciji Ivana Krainčanić je osvojila bronzanu medalju za Reform tortu i zlatnu medalju za dekoraciju.

„Osećala sam se divno. Zaista sam iznenađena uspehom jer je konkurencija bila izuzetno jaka u svim kategorijama. Učestvovanje na ovom festivalu mi je višestruko koristilo jer je to bila i prilika da razmenim iskustva sa ljudima koji se bave sličnim ili istim poslom kao i ja. Bodrili smo jedni druge, i zaista mi je drago što se i tim Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac, smer menadžment tehnologije hrane i gastronomije, koji je predvodio profesor Momčilo Conić okitio medaljama. Svi zajedno smo veoma uspešno predstavljali Srbiju. Posebno mi je zadovoljstvo što sam upoznala poznatog majstora kuhinje Stevu Karapandžu“, rekla je Ivana Krainčanić, koja se skoro 20 godina bavi proizvodnjom hrane.

Ovogodišnji, treći po redu, Gastromak festival je okupio rekordan broj učesnika. Takmičili su se majstori kuhinje iz mediteranskih evropskih regija, kulinari iz Turske, Mongolije, SAD, Kine a Srbiju su predstavljali timovi iz Niša i Leskovca. Pripremljeno je više od 2000 različitih specijaliteta i dezerata.Održano je više od 30 master klasova i simpozijum za međunarodne sudije VAKS, Svetske asocijacije šefova kuhinja, po čijim se propozicijama u celom svetu održavaju ovakve manifestacije.

Izvor KC Vlasotince

Check Also

Novo igralište za mališane otvoreno u parku Devet Jugovića: Radost i zabava za leskovačku decu

Park Devet Jugovića mesto za igru i razonodu postalo je još bogatije jer je otvoreno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *