”ISTI U RAZLIČITOSTI”- obeležavamo Dan osoba sa Daunovim sindromom

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Simbol ovog dana su šarene čarape, jer ih ove osobe ne mogu upariti

Naziv Daunov sindrom potiče od imena engleskog lekara Langdona Dauna, koji ga je 1866. godine prvi opisao na svom detetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Sindrom je posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta. Umesto 2 hromozoma koji čine 21. par, ova deca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma.

Pojava Daunovog sindroma ne dovodi se u vezu sa bilo kakvim životnim navikama roditelja.

U 95-97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije nasledna bolest i javlja se u svim rasama i ekonomskim grupacijama. U proseku se jedno od 1.000 ili jedno od 1.100 dece rađa sa ovim sindromom širom sveta.

Stepen teškoća sa kojima se susreću osobe sa ovim sindromom varira, ali u svakom slučaju podrazumeva intelektualne poteškoće  (prosečan IQ je između 25 i 80), otežano učenje, kašnjenje u razvoju, moguće zdravstvene probleme kao i karakterističan fizički izgled.

Godine 1929. dužina života osoba sa Daunovim sindromom iznosila je 9 godina, danas zahvaljujući blagovremenoj dijagnostici i lečenju prirodnih anomalija, njihov životni vek je produžen na 50 godina i duže.

Veoma je važno ne stvarati stereotipe o osobama koje imaju Daunov sindrom. Karakterišu ih toplina, ljubaznost i veselost.

Check Also

U Biblioteci održan čas o sećanju na stradanje u Drugom svetskom ratu

U susret Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *