Home / DRUŠTVO / Igor Damnjanović: Tokom cele karijere me prate “negativci“, a njih je lakše igrati jer su atraktivniji i intrigantniji
hotel bell

Igor Damnjanović: Tokom cele karijere me prate “negativci“, a njih je lakše igrati jer su atraktivniji i intrigantniji

Glumac, scenarista i režiser, Igor Damnjanović živi na relaciji Gračanica-Beograd. Član je Narodnog pozorišta u Prištini, a uloge anti-junaka, obeležile su gotovo čitavu njegovu karijeru

Dok nestrpljivo čeka premijeru “Razmaženog princa“ u Leskovačkom pozorištu, za koji potpisuje režiju, glumac Igor Damnjanović kaže da nema tremu, jer se trudi da na vreme odradi, ispravi i “ispegla“ sve čime nije zadovoljan, tako da pred prvo izvođenje oseća samo uzbuđenje:

Kao “Miloš“ u seriji “Miris kiše na Balkanu“

– Nije mi nepoznata uloga režisera, ali nisam reditelj, jer za to treba da se završe određene škole. Radio sam već nekoliko što dečjih, što večernjih predstava, na Akademiji, takođe. Neki glumci se oprobaju kao producenti ili imaju svoje filmske produkcije, a drugi opet, poput mene, požele da sagledaju širu sliku i dobiju pristup sa druge strane. Što se tiče nove dečje predstave na sceni Leskovačkog pozorišta, moram reći da imam sjajno iskustvo, ne samo sa glumcima, već i sa svim ostalim saradnicima. Da se razumemo, ovo jeste umetnost, ali zahteva preciznu organizaciju. Kad se sve uradi po planu, a ne bude uvek tako, ostaje vam samo uzbuđenje pred premijeru. Ovdašnji teatar je jedan od retkih koji uporno neguje, nadograđuje i obogaćuje repertoar namenjen deci i to je najbolji način za stvaranje kvalitetne pozorišne publike.

Damnjanović je prvak drame Narodnog pozorišta u Prištini, a živi na relaciji Beograd-Gračanica. Osim na “daskama koje život znače“, publika je mogla da ga vidi u filmovima “Jesen stiže, dunjo moja“, “Krugovi“, “Igra u tami“, Enklava“ i serijama “Andrija i Anđelka“, “Miris kiše na Balkanu“, “Tajna vinove loze“. Obeležile su ga, priznaje, uloge negativaca:

– Valjda zbog izgleda (ha,ha). Čini se da su uloge birale mene, pa sam jedno vreme nosio nadimak “Mrgud“. Privatno sam sasvim drugačiji, vrlo sam emotivan, ali sam u karijeri mnogo više igrao negativce, nego omiljene junake. I na tome sam, zvučaće čudno, vrlo zahvalan. Veći JE izazov i lakše je odigrati negativca, jer je atraktivniji, intrigantniji. Mene to prati od početka i verovatno će se nastaviti još neko vreme (ha,ha,ha).

Sa Mirkom Vasiljević u predstavi “Pazi s kime spavaš“

Jednu od poslednjih, koju je srpska publika mogla da vidi, bila je Damnjanovićeva uloga u seriji “Tajna vinove loze“. Pitamo ga, pojavljuje li se u nastavku i na čemu trenutno radi:

– U prvoj sezoni sam završio u zatvoru i još uvek sam tamo. Nema me u drugoj, što ne znači da me neće “aktivirati“ u sledećim nastavcima, ako ih bude. Snima se nova serija “Tunel“, gde bi trebalo da igram, ali dok se ne potpiše ugovor, ništa nije sigurno. Imao sam skoro premijeru “Sumnjivog lica“u svom matičnom pozorištu, a verujem i da će leskovačka publika moći da vidi predstavu. Privodim sezonu kraju, ali se predstave u Beogradu igraju.

Kao jednu od omiljenih, sa oznakom “konstanta“, Damnjanović ističe “Perverzije u Čikagu“, Pozorišta na Slaviji, u kojoj mu je, više od 18 godina, partner Dragan Boža Marjanović, glumac i direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Foto: Sinemanija

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.