hotel bell

Iako je žuta i ima ukus zemlje, voda za piće u Leskovcu bezbedna

Voda koju piju Leskovčani je zdrava i bezbedna, uprkos promenjenoj boji i ukusu, poslednjih nedelja, tvrdi direktor Vodovoda ,Staniša Ristić.

Ispiranje mreže i stare cevi, krive su za zamućenje i miris vode, zbog čega je na račun ovog preduzeća stizalo mnogo primedbi.

Svi Leskovčani piju istu vodu , ona dolazi iz fabrike u Gorini i potpuno je ispravna, kaže Ristić, dodajući kako preduzeće uzorkuje i testira vodu na svakih pola sata, a ovaj posao kontrolišu Zavod za javno zdravlje Leskovac,  Gradski zavosd za javno zdravlje Beograd, a od skora i “Batut“. Žućkastu boju vode iz slavina, koja ima ukus metala i cevi, on ovako objašnjava:

„Nakon velikih julskih padavina, akumulacija Barje primila je osam miliona kubika vode, te je po nalogu JP “Srbijavode”, voda iz akumulacije morala biti ispuštana.Tada se desilo da je hladna voda ,aa dubine izmedju 10 i 15 metara  ispuštena, topla se spustila dole i sada u vodovodnoj mreži imamo temperaturu od 20 stepeni. Tako topla voda, poslednjih mesec dana, ima drugačije karakteristike, pre svega boju i “metalni“ ukus, ali je potpuno zdrava.

Sve prijave gradjana Vodovod shvata vrlo ozbiljno i upućuje ekipe da uzorkuju vodu. Kontrole, ipak, pokazuju da je voda higijensko-tehnički ispravna i bezbedna. Osim pomenutog, Ristić navodi i drugi razlog promena boje i ukusa:

„Potrošnja vode u Leskovcu se smanjuje, zbog čega ona stoji u mreži. Prilikom korišćenja, treba pustiti da nekoliko minuta  ističe iz slavine, pa je tek onda koristiti. Još jedan veliki problem su česte havarije. Prošle godine smo imali 63o kvarova, a ove, zaključno sa avgustom, već  61o. Tokom intervencije, isključimo vodu, a kad je ponovo pustimo, zbog stajanja u cevi, mora da promeni boju. Ipak pozivam sugradjane da nam se, za svaki problem u vodosnabdevanju, obrate i rešićemo ga, ističe Ristić. Dužina vodovodne mreže u Leskovcu iznosi  420 kilometara i gradjena je pre gotovo pet decenija. Preko kapitalnog projekta rekonstrukcije, u proteklih nekoliko godina, zamenjeno je 20 posto cevi, a ovaj posao i mnogo košta i dugo traje, kaže Ristić.  S druge strane, instalacija u domaćinstvima je u proseku postavljana pre dvadeset godina, pa je i korozija čest uzročnik zamućenja vode.

S.Ć.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор