Hristofor Crnilović – Inspiracija za filmske i književne stvaraoce

Hristifor Crnilović (1886‒1963) rođen je u Vlasotincu u građanskoj porodici. Obrazovanje je započeo u Vlasotincu i Leskovcu. Pohađao je slikarsku školu Riste Vukanovića (slikar, 1873–1918) u Beogradu, potom odlazi u Minhen radi daljeg slikarskog usavršavanja.

Učesnik je balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, čiji ga je početak zatekao u Skoplju, gde je radio kao nastavnik crtanja u gimnaziji. Po demobilizaciji 1918. godine vratio se u Skoplje. U Makedoniji ostaje do 1941. godine.

Poštujući njegovu želju, naslednica Ljiljana Stojmenović Stošić je poklonila zbirku Hristifora Crnilovića Beogradu. Za smeštaj, čuvanje i izlaganje zbirke namenjena je Manakova kuća (sazidana 1830. godine u Savamalskoj, danas Bosanskoj ulici, čiji je vlasnik bio Manak Mihailović, cincarski doseljenik iz Makedonije), a stručna muzeološka i naučna obrada celokupnog materijala poverena je Etnografskom muzeju.

Zbirka sadrži 2 600 predmeta.

Najveći deo zbirke čine narodne nošnje i nakit, kao i predmeti seoskog i gradskog pokućstva zanatske izrade. Zastupljeni su i predmeti gradske nošnje, alati zanatske upotrebe, novac i oružje sa priborom.

Njemu u čast je formirana fondacija i kulturno-umetničko društvo. Bio je inspiracija za likovne, filmske i književne stvaraoce. O Crniloviću je napisano nekoliko naučnih radova i desetine novinskih članaka.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Počela prijava za besplatne udžbenike

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije nastavlja svoju podršku obrazovanju obezbeđujući besplatne udžbenike i druga nastavna …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *