Hram Svetog proroka Ilije u Pečenjevcu ove godine proslavlja 180 godina

U okviru posete Pečenjevcu, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, i brojni građani okupili su se u hramu posvećenom svetom proroku Iliji, sagrađenom davne 1844. godine tokom turskog ropstva.

Hram, delo poznatog sakralnog arhitekte Andrije Damjanova, ove godine proslavlja 180 godina od svoje izgradnje. Arhitekta Damjanov je, kako je istaknuto, projektovao mnoge značajne crkve na Balkanu, uključujući Saborni hram u Nišu, crkve u Sarajevu, Pirotu, Mostaru i širom Makedonije.

Iako ovaj hram nije reprezentativan primer njegovog graditeljstva, značajan je zbog svoje istorijske i kulturne vrednosti.

“Narod koji je živeo ovde bio je veoma pobožan i, uprkos teškim uslovima, sagradio je velelepnu crkvu dok su njihove kuće bile od blata i cigle. To govori o njihovoj snazi i veri. Međutim, hram je danas u lošem stanju. Oseća se vlaga kada uđete, iako je urađena hidroizolacija. Nažalost, drenaža nije kvalitetno izvedena, pa je vlaga i dalje prisutna, mi moramo prvo da sredimo temelje, jer bez dobrog temelja sve ostalo je uzaludno – objašnjava paroh Dalibor Jovanović.

Paroh Jovanović je izrazio nadu da će lokalne vlasti imati sluha za probleme ovog hrama.

“Iako je prioritet obnova hrama Svetog Simeona u Dubočici, nadamo se da će se izdvojiti sredstva i za naš hram,” dodao je.

Uprkos izazovima, broj vernika koji dolaze na liturgije raste.

“Prezadovoljan sam odzivom vernika. U poređenju s mestima gde sam ranije služio, ovde svake nedelje dolazi oko 40 vernika,” rekao je Jovanović.

Gradonačelnik Cvetanović je istakao važnost očuvanja kulturnog i duhovnog nasleđa i obećao da će se raditi na projektima koji će doprineti boljem životu u Pečenjevcu i okolini. Obećao je da će se raditi na putnoj infrastrukturi i drugim potrebama sela.

Check Also

NAPRED, ORLOVI! Srbija može protiv Slovenije – podrži je i ti PATRIOTSKIM TIKETOM!

Srbija je favorit protiv Slovenije – iskoristi najveće kvote! Očekivano ili ne, fudbaleri Srbije poraženi …