hotel bell

Heroji 549. posthumno dobili Spomenice od svoje brigade

Herojima 549. Motorizovane brigade, sa teritorije Jablaničkog okruga, stradalim u borbama 1998. i 1999. godine, namenjene su Spomenice i plakete, a članovima njihovih porodica uručio ih je danas ratni komandant brigade, general u penziji, Božidar Delić

Od 3.300 rezervista, vojnika, podoficira i oficira, iz Leskovca i pet opština Jablaničkog okruga, koliko ih je, poslednje dve godine prošlog veka, pozvano u slavnu i herojsku 549. Motorizovanu brigadu, 40 se, nakon završetka ratnih dejstava, nije vratilo svojim domovima.

Njihovu žrtvu, niti članove njihovih porodica ratni drugovi i saborci, nisu zaboravili, iako im se, opšta je konstatacija, država nije odužila na pravi način.

Ove godine formirano je Udruženje pripadnika slavne brigade ”Car Dušan Silni”, koje, između ostalog, želi da čuva sećanje na hrabre vojnike i njihove starešine. Jedna od prvih aktivnosti je dodela plaketa i spomenica porodicama poginulih, upriličena danas u porti Saborne crkve u Leskovcu.

Program je počeo Liturgijom, koju je služilo leskovačko sveštenstvo, a pored članova porodice nastradalih vojnika i oficira, bogosluženju su prisustvovali i veterani sa juga Srbije, kao i ratni komandanti slavne 549. brigade, penzionisani generali Božidar Delić i Stojan Konjikovac.

Upravo iz ruku generala Delića, roditelji, supružnici i deca 40-orice heroja, nastradalih 1998. i 1999. godine, preuzeli su još jedno simbolično priznanje za njihovu hrabrost i položen život.

Check Also

U ponedeljak bez struje dve gradske ulice i tri sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *