hotel bell

GrO DS Niš: Strateško planiranje i jačanje poljoprivrede jedan or prioriteta

Na konferenciji za medije Gradskog odbora Demokratske stranke Niš istaknuto je da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta koalicije “Niš moj grad”.

Na konferenciji je govorio Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu.

– Selo je danas zapušteno, komunalno i ekonomski. Ipak, naše selo poseduje ogroman razvojni potencijal koji minimalnim ulaganjima može pozitivno uticati i na gradsku sredinu. Postupak pridruživanja EU otvara, između ostalog, i fondove koji su okrenuti razvoju sela. Razvoj sela podrazumeva celokupni napredak seoskog područja i obuhvata sve oblasti – od ekonomije, ekologije, društvenog razvoja, školstva, zdravstva, do komunalne izgradnje – koje određuju nivo kvaliteta života na selu. Takođe, život i rad žena na selu ima izuzetno visok značaj i položaj žena na selu mora da bude podignut na mnogo viši nivo. Sveukupan razvoj seoskog područja Grada Niša počiva na razvoju poljoprivrede kao osnovne poluge ekonomskog razvoja. Stoga je strateško planiranje i jačanje poljoprivrede jedan od prioriteta u planovima i radu DS u Nišu, kao i koalicije “Niš, moj grad – rekao je Miodrag Stanković.

Niške demokrate su ponudile i konkretna rešenja.

– Jačanje udruženja i zadruga, kroz obezbeđivanje uslova za njihov rad i dodatne edukacije članova, uspostavljanje produktne berze/agroindustijske zone Niš, objedinjavanje postojećih fondova u jedinstveni Fond za održivi ruralni razvoj, koji će finansirati i komunalnu infrastrukturu, zaštitu životne sredine, kulturu, zdravstvo i druge oblasti, formiranje seoskih-razvojnih centara, kao eduktivno-informacionih centara u seoskim naseljima na području grada Niša. Ovi centri će biti način da resorne službe izađu u susret seoskom stanovništvu i pomognu svakom stanovniku na selu da dobije stručnu i tehničku pomoć u svojoj sredini, na sopstveni zahtev i uvažavanje razvojnih potreba, odnosno specifičnosti pojednih delova grada Niša nameću neophodnost reonizacije razvoja seoskog područja grada Niša: reon seoskog turizma, vinogradarsko voćarski reon, ratarsko povrtarski reon, stočarski reon – dodao je Stanković.

Reonizacijom razvoja definisaće se koji su seoski reoni pogodni za određenu vrstu razvoja. Na primer, u selima oko Morave će se stimulisati proizvodnja povrtarskih kultura, a u selima Matejevac i Sićevo, i drugim koja imaju dobro preduslove, zemljište i iskustvo stanovnika, stimulisaće se razvoj vinogradarstva, u brdskom području Gradske opštine Palilula stimulisaće se razvoj stočarstva. Uspostavljanje modela niškog proizvoda, od njive do trpeze, pod nazivom “Najbolje iz Niša”. Ovo će značiti da će se raditi sertifikacija proizvoda koji će moći da se prodaju pod imenom Najbolje iz Niša, kao što je zdrava hrana, i razni drugi kvalitetni proizvodi – povrće, voće, mleko i mlečne prerađevine, meso. Takva vrsta i kvalitet proizvoda će biti dodatno stimulisani od strane grada – rekao je na konferenciji za medije Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu.

 

Check Also

Prvo izvlačenje u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” 14. oktobra

Drugi krug nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2023” počinje 14. oktobra na RTS-u, a …

Оставите одговор