Home / DRUŠTVO / Gradonačelnik Cvetanović, pripadnicima Vojske Srbije čestitao njihov dan
hotel bell

Gradonačelnik Cvetanović, pripadnicima Vojske Srbije čestitao njihov dan

Na današnji dan 1815. godine na saboru srpskih narodnih starešina u Takovu doneta je odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka. Za vođu ustanka izabran je Miloš Obrenović, jedan od najuglednijih ljudi tog vremena. Ovaj događaj desio se na veliki hrišćanski praznik Cveti, čime je nastavljena tradicija da se sve sudbonosne odluke donose na velike hrišćanske praznike. Drugi srpski ustanak je poslednja etapa ratnog dela Srpske revolucije koja je počela 1804. godine. Ostvarivši prvobitne ciljeve na bojištu, srpsko ustaničko vođstvo okrenulo se diplomatiji i pregovorima.

U vreme kada su se velike sile protivile svakoj promeni granica u Evropi, u srcu Balkana nastavila je da živi ideja o nezavisnoj srpskoj državi. Plamen slobode koji je upalio vožd Karađorđe nastavio je da gori kroz borbu kneza Miloša. Građani Republike Srbije treba da budu ponosni jer je Srpska revolucija iznedrila dve snažne ličnosti i osnivače dve dinastije koje su obeležile srpsku istoriju u 19. veku i prvoj polovini 20. veka.

Takođe, današnji dan kao svoj praznik obeležava Vojska Srbije. Srpska vojska potekla je iz ustaničkih četa, iz okrilja naroda koji se latio oružja i revolucijom je započeo svoju borbu za slobodu. Sudbinosna povezanost vojske i naroda više puta u istoriji dokazala se ključnom u odbrani nacionalnih i državnih interesa.

Gradonačelnik Leskovca ,Goran Cvetanović čestitao je svim pripadnicima Vojske Srbije današnji dan sa porukom da je vojska uvek bila i da će uvek biti faktor stabilnosti i očuvanja mira, uz želju da u našoj zemlji bude što manje situacija u kojima će Vojska Srbije morati da bude prvi stub odbrane.

Check Also

U Vlasotincu obeleženi julski praznici

Delegacija lokalne samouprave na čelu sa pomoćnikom predsednika opštine Nebojšom Stojanovićem i oštinskim većnicima Tatjanom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.