Home / DRUŠTVO / Grad Leskovac partner na UNESKO-vom projektu „Tematski indikatori za kulturu u Agendi 2030“
hotel bell

Grad Leskovac partner na UNESKO-vom projektu „Tematski indikatori za kulturu u Agendi 2030“

UNESKO trenutno sprovodi projekat Tematski indikatori za kulturu u Agendi 2030 u osam zemalja sveta, među kojima je i Srbija. Svrha tematskih indikatora je da mere i prate napredak doprinosa kulture i implementaciju ciljeva Agende za održivi razvoj na nacionalnom i lokalnom nivou.

U Srbiji se projekat sprovodi u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Zavodom za proučavanje kulturnog razvoja i jednom lokalnom samoupravom.

Zbog svih rezultata koji su u Leskovcu prethodnih godina postignuti u oblasti kulture za koju je izdvojeno 9,1% ukupnog budžeta grada , predstavnici Ministrastva kulture i informisanja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvoja odabrali su grad Leskovac za partnera na ovom veoma važnom projektu ne samo za Srbiju i region, već i čitav svet.

Prva radionica u okviru ovog projekta realizovana je ove nedelje i tom prilikom su predstavnici grada Leskovca, Andrijana Vasić, pomoćnica gradonačelnika Leskovca i Saša Mladenović, šef Odeljenja za društvene delatnosti, imali prilike da se upoznaju sa obavezama, ali i sa slikom i mišljenjem koje o gradu Leskovcu imaju eksperti u oblasti kulture u Srbiji, ali i van granica naše zemlje.

Predstavnici UNESKO-a u Srbiji i regionu su istakli da je grad Leskovac primer dobre prakse kada su u pitanju razvoj i promocija materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i razvoj kulturnih institucija. Na Leskovac bi trebalo da se ugledaju drugi u pogledu kreiranja kulturnih politika na lokalnom nivou, naveli su i zahvalili predstavnicima grada na spremnosti da Leskovac da svoj doprinos u razvoju metodologije za merenje i praćenje kulture koja će se kasnije koristiti širom sveta.

Ovom prilikom, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvoja, Marko Krstić, dotakao se Narodnog muzeja u Leskovcu koji je četiri puta proglašen najboljim u Srbiji, i najavio posetu ovoj ustanovi, te izneo planove za dalji razvoj saradnje između Zavoda i Muzeja. Leskovac je jedini grad u Evropi u kojem će se ovaj projekat sprovoditi tako da je grad na Veternici postao prepoznatljiv po negovanju kulture i kulturnih sadržaja, što pokazuje da veliki napori koji se ulažu sa tim ciljem daju rezultat. Rezultat koji jednako prepoznaju i Leskovčani i njegovi posetioci, ali i relevantne institucije zadužene za procenu razvoja kulture.

Check Also

Snima se film “Nedelja“, o životu Džeja Ramadanovskog

Filmski centar će sufinansirati snimanje pet dugometražnih igranih filmova, među kojima je i biografska priča …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *