hotel bell

“Gorešnjak – čuvar tradicije“ u Pridvorici

Pustorečka sela ožive tokom leta, kada se u bojničku pitomu kotlinu vrate mnogi koji su ovde rođeni, a većina, u želji da ih upozna sa predivnom prirodom, folklorom i tradicijom ovog kraja, dovede ili pozove svoje goste. Sa posebnim nestrpljenjem se čeka kraj jula, kada se, o velikom hrišćanskom prazniku Gorešnjaku, u Pridvoricu slije reka ljudi

Kao i svake godine, u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila, je živo. Prilikom susreta se zdravi, glasno i veselo razgovara, zapeva, pa i zaigra.

Ove godine se Dom kulture u Bojniku, pobrinuo da bogatim programom dodatno uveliča praznik, a za atmosferu su bili zaduženi Aca Ilić, Biljana Jeftić i Dinča.

Veče je tradicionalno započelo uz trubače, a publika je mogla da uživa u nastupu orkestra prošlogodišnjeg pobednika Sabora u Guči, orkestra Kristijana Azirovića.

Aca Ilić i Biljana Jeftić su, oduševljeni publikom, istakli da ih ambijent u kome nastupaju posebno ispiriše, a pravi spektakl na bini i oko nje, napravio je rođeni Grdeličanin, Milan Dinčić.

Poseban pečat manifestaciji dalo je Udruženje “Vitez“ iz Leskovca, koje se predstavilo zanimljivim performasom, a za dobro raspoloženje se pobrinuo i “Čarolija bend“ iz Vlasotinca.

Opšti utisak je da ovakve manifestacije definitivno vraćaju dušu pomalo zaboravljenim bojničkim selima, pa su “pala“ obećanja o ponovnom susretu iduće godine, na istom mestu.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Bojnik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Preminuo prof. dr Srđan Pešić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, dobitnik Oktobarske nagrade Grada Leskovca

U Nišu je posle duže bolesti preminuo prof. dr Srđan Pešić, profesor Medicinskog fakulteta u …

Оставите одговор