Početna / KULTURA / GODINA JUBILEJA: Leskovačka Biblioteka obeležila slavu – Sveti Ćirilo i Metodije

GODINA JUBILEJA: Leskovačka Biblioteka obeležila slavu – Sveti Ćirilo i Metodije

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ iz Leskovca obeležila je danas krsnu slavu – Sveti Ćirilo i Metodije.

U prisustvu gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića obavljeno je rezanje slavskog kolača, ali i najavljeno obeležavanje velikog jubileja – 140 godina leskovačke biblioteke.

-Prvi zapisi o postonanju čitaonice Leskovcu kažu da je zvanično registrovana u junu 1879. godine. Na inicijativu građana Leskovca ovu registarciju obavilo je tadašnje ministarstvo prosvete i crkvenih dela. Čitaonica je bila dokaz produhovljenosti i prosvećenosti tadašnjih čelnika našeg grada. U teškim vremenima čitaonica se sporo razvijala i tek 1935. godine prerasla u biblioteku, a današnje ime dobila je 1959. godine – rekla je v.d. direktorica Narodne biblioteke Vesna Ilić.

Direktorka leskovačke podsetila je na generacije bibliotekara i zaposlenih koji su ugradili sebe u razvoj ove ustanove.

Slava Narodne biblioteke Radoje Domanović

Publicerat av Dnevnik Juga Fredag 24 maj 2019

-Nismo se uplašili za naše voljene knjige od papira, ali idemo u korak sa modernim tehnologijama. Danas naša biblioteka ima odgovoran zadatak: da dogitalizuje pamet svog zavičaja i kulturno nasleđe. Narodn koji nema svoje pismo, svoje knjigopisce i knjigoljupce nema ni svoju prošlost ni budućnost – naglasila je Vesna Ilić, v.d. direktorka Narodne biblioteke Radoje Domanović.

-Svaka biblioteka ima jedinstveni cilj: da podseća društvo na važnost učešća bibliotete u izgradnji kulturne svesti i civilizacijskog napretka. Ove godine slavimo 140 godina od osnivanja prve čitaoinice, jubilej koji je od velikog značaja za našu društveni zajednicu i sastavni deo našeg opstanka kroz vihore vremena koje smo prošli. Snaga Leskovca i Leskovčana, i to na temelju jakih nacionalnih osobina, pokazala se i osnivanjem čitaoinice na inicijativu tada umnih Leskovčana. Pridružujem se čestitkama i grad će maksiamlno pomoći obežavanju ovog velikog jubileja – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Pogledaj takodje

Čišćenje i dezinfekcija hale „Plavi paviljon“ u kojoj će biti distributnivni centar za pakete

Na osnovu Odluke Gradskog veća sa 130. sednice na kojoj je usvojeno da će svim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *