Gmitar Obradović – Pejzažista izuzetne kolorističke raskoši

Gmitar Obradović rođen je 4. marta 1935. godine u selu Šljivovu , od oca Miloša Obradovića zemljoradnika i majke Vukosave Obradović domaćice.

Nakon osnovne škole upisuje Pozorišni odsek Umetničke škole u Nišu, koju 1954. godine završava u klasi profesora Nikolaja Morgunjenka. Iste godine u Beogradu upisuje Akademiju za primenjene umetnosti. Studirao je na Odseku za scenografiju, gde je i diplomirao 1958. godine u klasi Milenka Šerbana i Pavla Vasića. Ubrzo nakon diplomiranja počinje da radi za žurnal Eksport pres, a bio je angažovan i u Radio-televizija Srbije.

Na poziv reditelja Alojza Uljesa i upravnika leskovačkog pozorišta Vlade Kamenovića, 1961. godine dolazi u Leskovac. Kao scenograf u leskovačkom pozorištu radio je do 1964. godine. Te godine prelazi u fabriku lekova Zdravlje u kojoj ostaje sve do penzije radeći kao grafički i sajamski dizajner. Bavio se scenografijom, slikarstvom, grafičkom komunikacijom, projektovanjem privrednih izložbi, prostornim oblikovanjem slobodnih površina.

Gmitar Obradović bio je slikar, likovni umetnik svih vrsta i svih boja. Iako su u njegovom slikarskom opusu zastupljene razne tehnike on sebe pronalazi pre svega u akvarelu.Zbog toga, ne samo u leskovačkoj kulturnoj javnosti već i šire, poznat je pre svega kao akvarelista . Obradović je bio pejzažista izuzetne kolorističke raskoši, pričao je svoju likovnu priču zaljubljen u prirodu ali i lepotu urbanih pejzaža. Rado je slikao vlasinsko priobalje kao i zavičaj, pre svega župsko selo i bogato šljivovsko vinogorje. Njegove slike nalaze se u privatnom vlasništvu u Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Francuskoj, Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Umro je 16. avgusta 2008. godine u Leskovcu. Sahranjen je na leskovačkom Svetoilijskom groblju.

Foto:galerijaslika.rs

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirao grad Leskovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *