hotel bell

GG Za Leskovac zajedno: Za poljoprivredu pored direktne pomoći i subvencija, uvesti i sezonske carine i smanjiti cenu goriva

Grupa građana „Za Leskovac zajedno“ oglasila se saopštenjem za javnost o stanju u oblasti poljoprivrede.

-U programu mera Vlade Srbije za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa vrednom 5,1 milijardu evra, poljoprivreda se našla na začelju liste prioriteta. Program je potpuno zapostavio potrebe poljoprivrede, za pomoć poljoprivredi  izdvojeno je 250 puta manji iznos odnosno 20 miliona evra, što iznosi 0,4 % ukupnog iznosa pomoći – navodi se u saopštenju ove Grupe građana.

-Pomoć je poljoprivrednim proizvođačima Vlada Srbije  pružila  kroz dve uredbe – o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i o finansijskoj podršci gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita. Direktna pomoć proizvođačima ranog povrća, pčelarima i stočarima, je dobra mera, ali ona je tebala da obuhvati i sva ostala poljoprivredna gazdinstava, voćare, ratare, cvećare, pri čemu je kredite sa jedan odsto kamate trebalo omogućiti za  sva poljoprivredna gazdinstva, a ne samo ženama koje su nosioci gazdinstva, i nosiocima gazdinstva mlađim od 40 godina – dodaje se u saopštenju GG Za Leskovac zajedno.

Iz ove grupe građana poručuju da je kamatna stopa po kojoj se zadužuju poljoprivrednici previsoa.

– Poruka vlastima je da shvate značaj poljoprivrede u kojoj radi više od milion i po ljudi. Pored mere direktne pomoći, potrebno je uvesti i druge mere koje će pomoći poljoprivrednicima, kao što su: sezonske carine na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda,  manju cenu dizel goriva, garantovanu cenu i otkup izvoznih i strateški važnih poljoprivrednih proizvoda, isplata  u predviđenim rokovima zakonom propisanih subvencija, premija i direktnih davanja – zaključuje se u saopštenju GG Za Leskovac zajedno.

Check Also

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo Godišnji plan akcija: Radan, Suva Planina, Alpi, Vardenik, Babička gora, Prokletije, Triglav, Kukavica, Šar planina …

Planinarsko društvo „Dubočica“ objavilo je na svojoj fejsbuk stranici Godišnji plan akcija za 2023. godinu …

Оставите одговор