hotel bell

Ekonomska škola “Đuka Dinić” ove godine proslavlja jubilej: 75. godina postojanja i rada

Ekonomska škola „Đuka Dinić” u Leskovcu osnovana je 17. avgusta 1948.g. odlukom Predsedništva Vlade NRS kao Državna trgovačka akademija.

Svečano je otvorena 15. septembra iste godine. Već 1949.g. promenjen je naziv škole i ona postaje Ekonomski tehnikum, a ubrzo zatim, uredbom Vlade NRS i Ekonomska škola. U nazivu škole je ime narodnog heroja Đurđeline Đuke Dinić. Na početku svoga rada škola je bila smeštena u zgradi današnje OŠ „Svetozar Marković”, odakle se ubrzo premešta u zgradu Gimnazije školske 1951/1952. godine, gde se i danas nalazi. Škola je bila u sastavu Obrazovno–ekonomskog centra u periodu od 1972.g. do 1988.g. otkada funkcioniše kao samostalna obrazovna institucija deleći zgradu sa Gimnazijom.

Danas škola obrazuje sledeće profile: ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni tehničar i pravno-poslovni tehničar. Škola trenutno broji 20 odeljenja i 600 učenika. Nastava se izvodi na srpskom jeziku.

U školi radi šest stručnih veća i dvanaest timova. Od školske 2023-2024. funkcioniše i Tim za pojačan vaspitni rad sa učenicima, a poseban akcenat je na očuvanju dobrih međuljudskih odnosa. Takođe, u školi veoma aktivno radi i Učenički parlament koji postoji od 2000. godine i iz godine u godinu jača svest i snagu učenika da se bore za svoje, kao i interese škole, u isto vreme motivišiću ih zauključivanje u druge društvene organizacije. Učenicima je omogućeno da kroz rad u različitim sekcijama razvijaju svoje talente i veštine. Škola ima svoju biblioteku, koja raspolažesa više od 2700 naslova stručne literature i beletristike.

Ekonomska škola „Đuka Dinić” jedna je od retkih škola čisto ekonomske struke(među desetak u Srbiji), što je svojevrsna garancija kvaliteta stručnog obrazovanja,posebno kada se uzme u obzir činjenica da se baza stručnog znanja, izgrađivana duže odsedamdeset godina kroz generacije koje se smenjuju, upotpunjuje, širi i svake godine nudisve kompleksnija, modernija i bogatija znanja kadrovima koji se školuju. Uspešnegeneracije učenika usmeravaju stručni i nadahnuti profesori, te su kontinuirani rad učenika i nastavnika doneli školi brojne nagrade,pohvale, pehare i priznanja, više prvih, drugih i trećih mesta na nacionalnimtakmičenjima iz stručnih i opšeobrazovnih predmeta.

Kvalitet Ekonomske škole prepoznatljiv je po negovanju pozitivne atmosfere koja u školi vlada, dobrog etosa, uvažavanju učenika, prepoznavanju i razvijanju njihovihinteresovanja i talenata, ozbiljnom pristupu nastavi u podsticajnom okruženju sa težnjomka individualizaciji, što je sveukupan preduslov kvalitetnog modernog obrazovanja. Prioriteti škole su očuvanje najboljeg iz duge tradicije, ali i prihvatanje promena koje nameće nova upisna politika, kao i zahtevi tržišta.

Prvi put u ovoj školskoj godini Ekonomska škola „Đuka Dinić“ realizovaće Erazmus plus projekat „Benefiti usklađivanja poslovanja sa standardima EU“ u okviru kog će 15 učenika u pratnji profesora provesti dve nedelje na stručnoj praksi u grčkim kompanijama u Solunu.

Prvi put u okviru obeležavanja Dana škole Ekonomska škola organizuje i takmičenje u rešavanju studije slučaja za srednjoškolce, čime se daje značajan doprinos razvijanju učeničkih kompetencija. Učešće su potvrdile i škole iz Niša, Pirota, Vlasotinca. Sve su ovo razlozi zbog kojih leskovačka Ekonomska škola radi pod motom „Škola koja se voli“ i u tom duhu proslavlja 75 godina postojanja i rada.

Check Also

Ekipa “Anine čarolije” napravila najbolji ajvar na takmičenju “Izađi mi na teglu”

Turistička organizacija grada Leskovca je i ove godine bila lokalni partner i suorganizator u realizaciji …

Оставите одговор