hotel bell

Ekipa “Kolibe“ zadržala titulu svetskog rekordera u pripremi najveće pljeskavice: Prvi pokušaj Slovenaca nije uspeo

Ekipa restorana “Leskovački roštilj Kordun“ iz Kamnika u Sloveniji, ispekla je pljeskavicu tešku 74,95 kilograma, ali se ona, pri okretanju presavila i slomila, pa svetski rekord ostaje u Leskovcu.

Kako za Dnevnik juga izveštava kolega Iztok Čebašek iz portala Kamnik info, pokušaj obaranja svetskog rekorda, desio se na Poljoprivredno-zanatskom sajmu u Komendi, 8. oktobra, koji poseti veliki broj ljudi iz čitave Slovenije.

Predvođen Mladenom Bučanom, vlasnikom restorana “Leskovački roštilj Kordun“, osmočlani tim majstora napravio je džinovsku pljeskavicu, tešku skoro 75 kilograma, koja je pre pečenja bila prečnika 220 santimetara i debljine 3 santimetra.

– Ekipa se prvi put upustila u ovakav zahtevan poduhvat, ali je pljeskavice bez mnogo muke napravljena i stavljena na ogroman pleh, a potom i na veliki roštilj. Do trenutka kada je pljeskavicu trebalo okrenuti, sve je išlo po planu. U vazduhu se, pred taj čin, osim mirisa roštilja, osećala velika nervoza. Jedan, dva, tri….. Momci su pleh podigli u vazduh, zamahnuli, posetiocima je zastao dah, počeli polako da ga okreću, a u velikoj želji za uspehom, ruke su zadrhtale. Taj zastoj od svega nekoliko stotinki sekunde, bio je dovoljan da teška pljeskavica, još uvek u potpunosti neprevrnuta, uz pomoć nemilosrdne zemljine gravitacije, sklizne i pogužva se i u jednom rubnom delu pukne, prenosi atmosferu Iztok.

I pored estetske nesavršenosti pljeskavice i sumnje u eventualno zvanično preuzimanje rekorda od Leskovčana, posetioci manifestacije i ekipa bili su radosni. Niko se nije obazirao na to što se pljeskavica naborala i pukla, a posebno to nije uticalo na ukus džinovske đakonije, koja je brojnoj publici i navijačima, podeljena besplatno.

Čitav poduhvat bio je praćen zvukom trube, tako da su posetioci sajma uživali, a ekipa “Leskovačkog roštilja Kordun“, zaslužuje sve čestitke za prvi pokušaj. Nadamo se da će sledeći, planiran za leto, biti uspešan, završava izveštaj Iztok Čebašek iz portala “Kamnik info“.

U videu ispod pogledajte čin prevrtanja najveće pljeskavice:

Check Also

Iz budžeta grada isplaćena sredstva za obrazovanje, socijalnu zaštitu i poljoprivredu

U okviru redovnih isplata iz budžeta grada Leskovca danas je ukupno isplaćeno 4.894.639 dinara za …

Оставите одговор