Dr Predrag Kon: Ako se pojavi epidemija u nekoj školi, biće odvajanja

Foto: arhiva

Dok čekamo sednicu Kriznog štaba na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o načinu održavanja nastave u novoj školskoj godini, izjave članova Kriznog štaba koje se u medijima ovih dana pojavljuju, već mnogo toga govore.

O epidemiološkoj situaciji, kovid propusnicama, novim merama i novoj školskoj godini najčešće govori dr Predrag Kon. dPodsećamo, pre nekoliko dana izjavio je da bi “jedino bilo fer” da se vakcinicana i nevakcinisana deca odvoje, te da ovi prvi idu u školu normalno, a ovi drugi onlajn.

Ovo je naišlo na veliku osudu roditelja koji su se osvrnuli na sve ostale segmente života koji funkcionišu potpuno normalno, bez obzira na stepen vakcinacije (koncerti, noćni klubovi, festivali, restorani, pa i vrtići). Roditelji se s pravom pitaju – ako već škole nisu mesta transmisije virusa, zašto bi deca bila jedina u čitavom lancu uslovljena da prime vakcine da bi mogla da funkcionišu normalno, dok ta obaveza ne postoji za one koji, recimo, posećuju restorane ili splavove.

U svojoj izjavi dr Kon je, govoreći o vakcinaciji dece starije od 12 godina, rekao da je samo jedan odsto dece vakcinisano, te da zna da je njegova izjava o razdvajanju dece u školi naišla na kritike.

“Ukoliko se pojavi epidemija u školi da neko ne pomisli da neće biti odvajanja. Međutim, siguran sam da će Ministarstvo prosvete i Batut da pripreme različite modele i da će se o njima raspravljati na Kriznom štabu. Prošlogodišnja šema bila je zadovoljavajuća i samo smo jednom intervenisali da produžimo raspust”, rekao je on.

Objasnio je da će način održavanja nastave zavisiti od epidemiološke situacije.

“Biće različiti modeli nastave, a normalno zavisiće i od, moram da kažem, vakcinisanosti. Kada postane jasno da je obolevanje prisutno u jednom razredu ili nekoj grupi – to neće biti diskriminacija ili bilo kakva podela. To je epidemiološki zadatak”, poručio je Kon.

Izvor: zelenaucionica.com

Check Also

Podmetnuo požar u kući u kojoj niko ne živi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, brzim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *