Home / DRUŠTVO / DONACIJE I PRIPREME ZA JUBILEJ: Gradonačelnik Cvetanović posetio FK Moravac i crkvu u Pečenjevcu i obišao nove mobilijare u Brejanovcu
hotel bell

DONACIJE I PRIPREME ZA JUBILEJ: Gradonačelnik Cvetanović posetio FK Moravac i crkvu u Pečenjevcu i obišao nove mobilijare u Brejanovcu

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas sa saradnicima Pečenjevci i Brejanovce.

Cvetanović je u Pečenjevcu posetio članove Fudbalskog kluba Moravac koji nastupa u Jablaničkoj okružnoj ligi.

– Ponosni smo na naše sportiste i njihove rezultate, bilo da se radi o pojednačnim, bilo o ekipnim sportovima, o klubovima iz centralnog gradskog jezgra ili seoskim. Poštujemo rad i trud koji ulažu zato svake godine povećavamo izdvajanja za sportske klubove i organizacije. Ove godine si izdvajanja iz budžeta grada dostigla 95 miliona dinara, sa težnjom da sledeće bude preko 100, jer ukoliko se uspesi nastave naša je obaveza da finansijski pratimo njihov rad. Svi momci iz FK Moravac su vredni, zaposleni i da uspešno kombinuju svoja zanimanja i sport. Najavljena je i izgradnja tribine na ovom terenu a grad će pomoći u skladu sa mogućnostima – rekao je Cvetanović na terenu FK Moravac.

Kapiten „Moravca“ i diplomirani arhitekta Lazar Cvetanović se zahvalio rukovodstvu grada na podršci i ulaganjima koja svim stanovnicima ovog mesta mnogo znače. Cvetanović je naglasio da će fudbaleri nastaviti da se trude da opravdaju poverenje grada i rekao da što se mladih igrača tiče situacija trenutno nije zadovoljavajuća, ali očekuje da će se to uskoro promeniti jer se mladi interesuju za klub.

U SUSRET JUBILEJU CRKVE

Crkva Svetog Ilije u Pečenjevcu sagrađena je 1844. godine po idejnom rešenju arhitekte Andreja Damjanović iz Velesa, jednog od najznačajnijih crkvenih graditelja Balkana 19. veka. Na praznik Svetog proroka Ilije 1848. godine, osvetio ju je mitropolit niški Joanikije II (1848–1858). Živopisana je između 1873. i 1876. godine od strane Marka Minojevića iz Galičnika. S obzirom na to da će ova crkva 2024. godine obeležiti veliki jubilej – 180 godina od osnivanja, gradonačelnik je iskoristio priliku da obiđe ovaj verski objekat u koji će lokalna samouprava grada Leskovca u naredne dve godine, uz blagoslov vladike niškog Arsenija, uložiti budžetska sredstva kako bi se ovaj značajan jubilej što dostojanstvenije proslavio.

– Ova crkva je poslednji put renovinarana kada sam obavljao funkciju predsednika skupštine, a naredne investicije će biti nastavak ulaganja lokalne samouprave u verske objekte u koje je do sada, podsetiću vas, uloženo oko 40 miliona dinara: u Jašunjske manastire, hram Svetog Simeona u Dubočici i radove na Parohijskom domu. Moramo da očuvamo našu tradiciju i duhovnost. Moramo negovati našu veru i vrednosti koje određuju naš duhovni i nacionalni integritet. Svakako, gledamo u budućnost, ali bez vere i tradicije nemoguće je ići napred zato grad Leskovac nastavlja da podržava verske instutucije i trenutno se izvode radovi na podu u hramu u Dubočici vredni preko 8 miliona dinara – kazao je gradonačelnik i dodao da su članovi njegove porodice donatori Srpske pravoslavne crkve, njegovi roditelji proglašeni ktitorima zadužbinarima hrama Svetog Save na Vračaru, da je on vođen tim primerom nastavio da pomaže crkvu te Odžakliji donirao ikonu Svete Petke, pomogao izgradnju hrama u naselju Dubočica i donirao zvono crkvi u Leskovcu, pomogao izgradnju paraklisa u krugu Opšte bolnice Leskovac.

Danas je u u Pečenjevcu gradonačelnik kazao da je udruženim snagama sa načelnikom Gradske uprave Milošem Cvetanovićem pomogao uređenje dvorišta crkve gde su montirani mobilijar, letnjikovac i naglasio da su u selu postavljena dva autobuska stajališta i objasnio da su u sve navedeno uložena sredstva Mesne zajednice i njihovih donacija. Pored Pečenjevca gradonačelnik je sredstva uložio i u postavljanje letnjikovca u Brejanovcu, dok su sredstvima Mesne zajednice izgrađeni mobilijari. Prisutnim novinarima gradonačelnik je kazao da su u Pečenjevcu je uložena sredstva u iznosu od 585 hiljada dinara, u Brejanovcu 482 hiljade, a da njegova lična donacija na oba mesta ukupno iznosi 200 hiljada dinara.

Sveštenik u ovoj crkvi, otac Dalibor Jovanović se zahvalio gradonačelniku i načelniku Gradske uprave na poseti i konstantnoj podršci i dodao:

– Izgraditi ovoliku crkvu u to vreme govori o precima ovih meštana, srpskom narodu u to vreme. Zato se ova svetinja mora sačuvati, a pored podrške lokalne samouprave, pozivam i sve vernike i ljude dobre volje koji su u mogućnosti da nam pomognu, uključe u obnovu svetinje, i pomognu da ona vaskrsne – naglasio je otac Dalibor Jovanović.

Gradonačelnik je danas kazao i da meštani Pečenjevca pre nisu bili zadovoljni predstavnikom crkve u njihovom mestu, i da je otac Dalibor napravio renesansu u pečenjevačkoj crkvi, da su promene vidljive i dodao da je siguran kako će uz blagoslov vladike crkva biti uskoro renovirana i na ponos meštana i lokalne samouprave.

MOBILIJAR I U BREJANOVCU

Đorđe Veljković meštanin koji se vratio iz inostranstva i donator je crkve se zahvalio svešteniku Daliboru i gradonačelniku na svemu što su uradili za crkvu, pozvao sve koji su u mogućnosti da doniraju i obnove svetinju koja je značajna za Pečenjevce i okolna sela.

Prilikom obilaska mesta Brejanovce obratio se Boban Cvetković koji se zahvalio gradonačelniku na donaciji i naglasio da ona mnogo znači meštanima, naročito deci i poljoprivrednicima koji tu zastanu nakon povratka sa radova na njivama.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор