Dodelom nagrada najboljima, završen 15. ”Mali Joakim” u Leskovcu

Poslednjeg dana festivala, stručni žiri saopštio je svoju odluku, najboljima su dodeljena priznanja, a u njihovu čast, ansambl prištinskog Narodnog pozorišta, sa sedištem u Gračanici, izvelo je predstavu ”Zvonar bogorodičine crkve”

Žiri se, rekao je Čedomir Štajn, pre svega rukovodio kriterijumom originalnosti i maštovitosti, a najveće dileme bilo je oko izbora glumaca:

– Mnogo smo sjajnih glumačkih ostvarenja videli, ali smo imali samo četiri nagrade, pa smo odlučili da one budu potpuno ravnopravne. Cenili smo prirodnost izražaja, suptilnu i finu glumu, koju smo imali priliku da vidimo, jer je to u predstavama za decu jako važno. Na taj način decu usmeravate na pravi način, ne povlađujući im. Pozorišnim poslenicima smo poručili da se fokusiraju na originalne tekstove, promovišu nove, mlade pisce, jer ćemo tako dobiti i nove bajke ili dečje tekstove uopšte. Zameramo im što radije recikliraju već postojeće, pa na festivalima imamo po pet ”Crvenkapa” i pet ”Pepeljuga”.

Među četiri glumice, koje su se žiriju ”zapale za oko” je i Petra Dimitrijević, koja je maestralno odigrala Saru u ”Razmaženom princu”, leskovačkog Pozorišta. Na konstataciju da se pretplatila na nagrade, sa osmehom odgovara:

– Tekst za predstavu pisao je Željko Hubač, a režirao je Igor Damnjanović. U podeli su Filip Radivojević, koji igra Princa, Mina Cocić je Veštica, Tanja Krčmarik je Vila Dobrila, Ivan Janković u ulozi Kralja Veselina i Nikola Šćepanović, kao Sarin otac. Priča je vrlo ozbiljna i bavi se odrastanjem i vaspitanjem. Otvara pitanja vršnjačkog nasilja i napora jedne devojčice da se protiv njega izbori. Na kraju, pobeđuje ljubav. Sve je lepo upakovano u bajku, ali tema zaista nije laka i mislim da smo publici, i deci i roditeljima, poslali vrlo jasnu poruku da niko ne bi trebalo da trpi nasilje.

Ocenjujući Festival, ona je konstatovala da je bilo mnogo različitih predstava, od klasičnih, do lutkarskih i onih bez teksta, a da je leskovačka najmlađa publika, još jednom pokazala da voli pozorište i da ume da nagradi glumački trud.

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *