Deset korisnika Grada Leskovca podržano za uključenje na tržište rada

Danas je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju, u okviru projekta „Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 12 opština u Srbiji“ koji sprovodi nemačka humanitarna organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 10 korisnika projekta primilo je sertifikate o uspešno završenom programu dokvalifikacije i prekvalifikacije za zanimanje po izboru.

Projekat se finansira sredstvima nemačke Razvojne banke – KfV i sprovodi se u okviru programa „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“, ili POLIS, koji sprovodi Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zajedno sa Ministarstvom za upravljanje javnim ulaganjima, a ukupna vrednost mu je 21 milion evra. Program se finansira zajednički od strane vlada Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije.

Najveća komponenta ovog projekta su psihosocijalne i obrazovne radionice za decu i odrasle, ali značajna je i ekonomska mera, u okviru koje je 170 korisnika uspešno završilo osnovne trenige za pokretanje biznisa, od kojih je čak 130 njih nakon toga završilo stručno-edukativne treninge (programe dokvalifikacije i prekvalifikacije) za zanimanje po izboru. U toku celog procesa, polaznici su na raspolaganju imali mentorsku podršku od strane stručnih saradnika organizacije ASB.

„Raduje nas dugogodišnja sjajna saradnja sa Gradom Leskovcem, kao i interesovanje samih korisnika projekta. Sam uspeh projekta je u toku prve faze premašio inicijalna očekivanja, te je u periodu trajanja projekta, u odnosu na planiranih 2.000 poseta inkluzivnim radionicama za decu, mlade i odrasle, ostvareno čak 10.000 poseta. Mi iz ASB-a smo zahvalni nemačkoj Razvojnoj Banci kao donatoru na ukazanom poverenju i kroz drugu fazu projekta i srećni što smo uspeli da pomognemo tolikom broju korisnika u procesu socijalne inkluzije i lakšeg uključivanja na tržište rada“, istakao je Gordan Velev.

„Socijalna inkluzija svih osetljivih grupacija i njihovo socijalno i ekonomsko osnaživanje u samom su srcu svih napora koje ASB sprovodi kroz projekte koje implementira. Osnaženi pojedinci mogu osnažiti druge i tako se širi mreža podrške. Neki od vas će možda osnovati zajedničku firmu, tako se udružuju i resursi“, naglasio je Velev.

Predsednik Goran Cvetanović se zahvalio na podršci organizaciji ASB i istakao da će i u narednom periodu nastaviti sa uspešnom saradnjom.

Nemačka humanitarna organizacija Arbeiter – Samariter – Bund je u Srbiji prisutna od 1999. godine. U periodu od 25 godina, implementirala je projekte u vrednosti većoj od 40 miliona evra, doniranih od strane Evropske Unije, Vlade Federalne Republike Nemačke, USAID i drugih institucionalnih i privatnih donatora, kroz koje je pomoć dobilo preko 70.000 osoba.

Check Also

Dom kulture Brestovac: Imena nagrađenih na pesničkom konkursu “Moravske elegije” – Branku Miljkoviću u čast

Na dvadesetom, jubilarnom, pesničkom konkursu za učenike osnovnih škola, ,, Moravske elegije”- Branku Miljkoviću u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *