Početna / DRUŠTVO / Dečja nedelja obeležena u Medveđi

Dečja nedelja obeležena u Medveđi

Dečija nedelja skreće pažnju najšire javnosti na prava i potrebe dece, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava. Tradicija obeležavanja Dečje nedelje u svetu i kod nas meri se decenijama. Prvi put je obeležena 1934. godine a 1987. godine definisana je Zakonom o društvenoj brizi o deci.
Moto Dečje nedelja se iz godine u godinu menja, a ove nosi naziv “Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja”.
Kako u svetu, tako i u opštini Medveđa, prva nedelja oktobra rezervisana je za obeležavanje dečije nedelje kroz brojne aktivnosti dece u ostvarivanju dečijih prava.

Deca iz vrtića predškolske ustanove “Mladost” i učenici osnovne škole “Gornja Jablanica” su nizom aktivnosti obeležili ovu nedelju. Na platou ispred Kulturnog centra deca su kroz likovne i scenske radionice stvarala svoja mala umetniča dela. Najmlađi su sa svojim vaspitačima obišli javne ustanove kako bi se upoznali sa radom u njima. Predškolci su posetili lokalnu samoupravu i bili gosti predsednika opštine, dr Nebojše Arsića. Za njih je u velikoj sali organizovana dobrodošlica sa prigodnim slatkim paketićima. Deca su recitujući pesmice podsetila odrasle da odlično poznaju svoja prava, a jedno od najvažnijih je da budu srećna i zdrava. Na poklon su lokalnoj samoupravi poklonila crteže koje je predsedniku uručila direktorka predškolske ustanove, Dobrila Andrejević. Nakon prijema i druženja u kabinetu predsednika opštine, predškolci su obišli Vidikovac i ujedno imali mali izlet u prirodi. Tradicionalno, maskenbal je predviđen za sam kraj nedelje.

Osnovci su aktivnost u obeležavanju dečije nedelje započeli nadmetanjem u sportskim igrama, nadvlačenju konopca, takmičenju u skoku iz mesta i preskakanju vijačom, a svoje umeće u maskiranju pokazali su juče kada su u pratnji svojih učitelja prodefilovali centrom. Za petak su planirali izlet u Sijarinskoj Banji.
Dečja nedelja je prilika da se kroz aktivnosti i sadržaje ostvaruju dečja prava, uvažava individalnost svakog deteta i njegova potreba za igrom i stvaralaštvom. Ovogodišnja manifestacija biće još jedna prilika da se stvore kvaletniji uslovi za ostvarivanje prava deteta na razvoj ispunjen ljubavlju, razumevanjem i poštovanjem, što se posebno može postići podsticanjem međugeneracijske solidarnosti i saradnje.

Cilj dečije nedelje je skretanje pažnje javnosti na decu i mlade, na dete kao nosioca prava, na potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihovo pravo da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje potencijala.

Pogledaj takodje

Od sledeće školske godine na snazi novi pravilnik o ocenjivanju đaka

Novi pravilnik o ocenjivanju počeće da se primenjuje od sledeće školske godine a njime se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *