Početna / DRUŠTVO / Danas sletelo 6, sutra još 5 aviona pomoći iz Rusije: specijalna oprema, 16 jedinica vojne tehnike, 87 virusologa i lekara – Apel ruskog generala
Dionis Restoran Leskovac

Danas sletelo 6, sutra još 5 aviona pomoći iz Rusije: specijalna oprema, 16 jedinica vojne tehnike, 87 virusologa i lekara – Apel ruskog generala

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se Srbiji pruži sva potrebna pomoć u borbi protiv Korona virusa.

Nakon ove naredne između Rusije i Srbije uspostavljen je „vazdušni most“ za dopremu ljudstva, tehnike i pomoći.

Rusi su stigli, a na vojni aerodrom u Batajnici danas je sletelo 6 ruskih „Iljušina“, a za sutra je najavljen dolazak još 5 aviona iz Moskve.

Njima će iz Moskve ukupno stići 87 vojnih virusologa i lekara, specijalna oprema i tehnika, uključujući zaštitna sredstva, i 16 jedinica vojne tehnike. Deo pomoćni su i preko potrebni respiratori, medikamenti i druga sredstva.

Prvi od 11 aviona koji je danas doleteo iz Rusije na aerodromu u Batajnici dočekali su predsednica Vlade Ana Brnabić koje izrazila zahvalnost bratskom ruskom narodu na pomoći.

-Došli ste na dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast. Svakako u tom smislu vaš boravak, to što ste se brzo odazvali pozivu predsednika Aleksandra Vučića i mojoj molbi upućenoj premijeru Ruske Federacije znači mnogo – naglasila je premijerka.

Ona je izrazila zahvalnost na dolasku lekarskih timova sa posebnim jedinicama za protivbiološku i protivhemijsku odbranu, motornim vozilima za dezinfekciju i kontejnerima za medicinsku opremu.

-Hvala što ste došli da pružite podršku kako materijalnu tako i psihološku. Hvala što ste nam izašli u susret, što ne štedite na ljudstvu, materijalu, opremi u vreme kada je vama i vašim građanima najpotrebnija. Molim vas da u ime Vlade i predsednika Srbije prenesete zahvalnost za svu podršku narodu Ruske Federacije – istakla je Ana Brnabić.

Premijerka je još jednom uputila molbu svima da ovo shvate ozbiljno, poručivši da ne treba da nas zavara lepo vreme i sunce, i to što smo u petoj nedelji epidemije i zato što smo imali kontrolu.

-Samo tri ovakva dana kakav je danas sa više od 300 novih obolelih i rastom broja preminulih i naši kapciteti su u potpunosti popunjeni i pucaju sa svom opremom i podrškom, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Dočeku su prisustvovali i ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i najviši predstavnici Vojske Srbije.

Vulin je rekao da će humanitarna pomoć ojačati naš zdravstveni sistem u borbi protiv COVID-19, poručivši Rusiji i ruskim građanima, da to što su učinili danas za nas, Srbija nikada neće zaboraviti.

Bocan Harčenko je rekao da se pomoć uklapa u inače veoma dobre odnose dveju zemalja i da potvrđuje prijateljstvo, kao i čvrsto bratstvo, ali i spremnost naših zemalja da budu zajedno i da sarađuju još prisnije, ne samo u mirno vreme, već i u teškim trenucima.

Ruski general Mihail Černišov, jedan od članova posade aviona Iljušin koji je danas sleteo na aerodrom u Batajnici, naveo je da su tim prvim avionom u Srbiju stigli oficiri i rukovodeći kadar, vozila sa materijalnim sredstvima i vozila za rukovođenje procesom, kao i za ocenu situacije.

Ruski general uputio je apel građanima Srbije i istakao značaj poštovanja propisanih mera.

-To je prvi i osnovni uslov da se ova situacija reši. Mi ćemo se potruditi da učinimo sve što je u našoj moći da ostanemo u vašem najboljem sećanju – istakao je general Mihail Černišov.

Večeras je u medijima objavljeno da će jedna od prvih akcija ruskih stručnjaka i specijalzovanih vojnih jedinica biti dezinfekcija bolnice u Ćupriji koja je postala jedno od žarišta epidemije Korona virusa u Srbiji.

Pogledaj takodje

Novi talas korone ozbiljnije utiče na dečje zdravlje

Rukovodilac Dečje klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić izjavila je danas da su deca …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *