Home / DRUŠTVO / Danas se obeležava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa
hotel bell

Danas se obeležava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obeležava se 13. oktobra, ove godine pod nazivom „Sendai 7-7 ciljeva, 7 godina“ sa ciljem spasavanja života, smanjenja smrtnosti i unapređenja upravljanja rizikom od katastrofa…

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obeležava se 13. oktobra, ove godine pod nazivom „Sendai 7-7 ciljeva, 7 godina“ sa ciljem spasavanja života, smanjenja smrtnosti i unapređenja upravljanja rizikom od katastrofa.

Ovogodišni dan smanjenja rizika od katastrofa se fokusira na jedan od 7 ciljeva Sendai okvira “Značajno unaprediti međunarodnu saradnju za zemlje u razvoju kroz adekvatnu i održivu podršku komplementarnu njihovom delovanju na nacionalnom nivou za realizaciju sadašnjeg okvira do 2030. “

Republika Srbija je, prateći inicijative Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa, poslednjih godina radila na jačanju institucionalnih struktura i kapaciteta za preventivno delovanje i brzi odgovor u slučaju katastrofa i vanrednih situacija. Značajan akcenat je stavljen i na razvijanje međunarodne saradnje sa zemljama u regionu ali i šire kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma, učešća u regionalnim inicijativama i međunarodnim organizacijama. Međunarodna saradnja se naročito ogleda u razmeni informacija o zajedničkim rizicima, deljenju znanja i iskustava i primera dobre prakse, ali i u pružanju međunarodne pomoći u otklanjanju posledica vanrednih situacija.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa ustanovila je Skupština UN 2009. godine, i proglasila 13. oktobar kao dan posvećen izgradnji i jačanju javne svesti o rizicima katastrofa, očuvanju životne sredine i sprečavanju daljeg uništavanja planete Zemlje.

U periodu 1.1.-13.10.2021. godine na teritoriji Republike Srbije bilo je ukupno 25.514 vanrednih događaja. Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica tom prilikom spasili su 982 osobe. U istom periodu bilo je ukupno 20.161 požar i eksplozija, iz kojih je spaseno 227 lica.

Check Also

Korona presek: Još 86 Leskovčana zaraženo koronom

Foto:arhiva Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, u poslednja 24 sata od 281 rezultata …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *