Home / DRUŠTVO / Danas počela prijava za projekat „Moja prva plata“
hotel bell

Danas počela prijava za projekat „Moja prva plata“

Od danas do 25. septembra počinje prijava poslodavaca za program „Moja prva plata“.

Poslodavci mogu da se prijave elektronski jer nije potreban nijedna papir, niti odlazak u APR, a od 1. do 15. oktobra se prijavljuju mladi ljudi, koji takođe neće morati da podnesu nijedan papir, već će sve moći da urade elektronski za samo par minuta. Mladi već od danas mogu da pristupe portalu „Moja prva plata“ i upoznaju se sa pozicijama za koje će moći da konkurišu.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež saopštio je da je danas zvanično počelo prijavljivanje poslodavaca za projekat i objasnio da on podrazumeva da će mladi, koji su završili srednju školu ili fakultet, dobiti prvi posao, potrebno radno iskustvo i prvu platu.

On je ocenio da je ovo važan projekat za srpsku privredu, kroz koji će proći 10.000 mladih i doprineti tome da se kod njih smanji stopa nezaposlenosti.

Mnoge državne institucije, kako je ukazao, učestvovale su u izradi tog programa, među kojima je i Kancelarija za IT i eUpravu, koja je napravila portal „Moja prva plata“.

Prema njegovim rečima, važno je da se što više kompanija prijavi za taj program do 25. septembra, kako bi od 1. oktobra počela prijava kandidata mlađih od 30 godina koji su završili ili srednju školu ili fakultet.

Prema statistici, mladi su nakon fakulteta čekali na prvo radno mesto 23 meseca, rekao je Čadež o objasnio da su oni u „začaranom krugu“, jer kada završe fakultet traži im se radno iskustvo koje nemaju.

Projekat „Moja prva plata“ omogućiće mladima da dobiju prvo poslovno iskustvo, predočio je predsednik PKS i napomenuo da se naša privreda već godinama suočava sa nedostatkom kvalifikovane snage i pokušava da uskladi ono što se uči u školi i šta se traži na tržištu.

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор