Home / DRUŠTVO / DAN SEĆANJA: Polaganjem venaca u Leskovcu obeležen dan početka NATO agresije na našu zemlju
hotel bell

DAN SEĆANJA: Polaganjem venaca u Leskovcu obeležen dan početka NATO agresije na našu zemlju

Polaganjem venaca i obraćanjem predstavnika Grada Leskovca, Organizacija boraca veterana rat 1991-1999. godine i SUBNOR-a danas je obeležen dan početka NATO agresije na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine.

U ime Grada Leskovca vence su položili zamenica gradonačelnika Ana Janković Stojanović i zamenik predsednik Skupštine grada Oliver Antanasijević.

-Na današnji dan pre 22 godine snage NATO saveza počele su bombardovanje. U bombardovanju koje je trajalo 78 dana stradalo je oko 3.000 ljudi. Bombardovanjem naneta je velika šteta, a mnogi objekti bili su teško oštećeni. NATO bombardovanje okončano je 10. juna usvajanjem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedininjenih nacija. Grad Leskovac je pretrpeo brojne žrtve u agresiji. Prošle su 22 godine ali naše sećanje na te nesrećne dana nikada neće proći. Zato je Grad Leskovac na 20 godina od početka NATO agresije podigao ovaj spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATP agresiji od 1990. do 1999. godine. Podizanje spomenika je obaveza Grada Leskovca prema onima koji su dali najvrednije, svoje životee. Dug prema njima je večan i mi ćemo se njih uvek sećati – rekla je Ana Janković Stojanović, zamenica gradonačelnika Leskovca.

Predsednik Udružnja borata rata je istakao da nema oproštaja i nema zaborava.

-Prošle su 22 godine od sramne NATO agresije. Grad Leskovac je dao 12,5 hiljada učesnika rata 1999. godine. Poginulo je 50 učesnika rata na Kosovu, a 21 žrtva je bila na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1990/91. godine. Sa ponosom mogu da kađem da je Leskovac grad heroj, junački grad. sa ponosom ističemo svoje žrtve jer nisu oni uzalud dali svoje živote, dali su živote za slobodu ove zemlje. Generacije koje dolaze treba da pamte ovaj dan – rekao je Dušan Nikolić, predsednik Organizacije boraca rata 1991-1999. godine.

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор