Home / DRUŠTVO / Da li ste znali da na Aljasci postoje srpski manastiri? Monasi i monahinje žive bez struje, a obilaze ih misionari iz čitavog sveta
hotel bell

Da li ste znali da na Aljasci postoje srpski manastiri? Monasi i monahinje žive bez struje, a obilaze ih misionari iz čitavog sveta

Na ostrvu Sprus, na Aljasci, najvećoj američkoj saveznoj državi, smeštena su dva pravoslavna manastira, nekada deo ruske liturgijske tradicije, a danas pod upravom Srpske pravoslavne crkve

Jedan od začetnika pravoslavnog monaštva na Aljasci, Sveti German Aljaski, član prvobitnog ruskog misionarskog tima iz manastira Valam i prvi kanonizovani pravoslavni svetac u Americi, živeo je ovde više od dvadeset godina, sve do svoje smrti 1836. Danas dve monaške zajednice, skit Svetog Mihajla za muškarce i skit Svetog Nila za žene, pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve u SAD, žive u neposrednoj blizini isposnice Svetog Germana i nastoje da slede njegov primer u molitvi i jednostavnosti života.

Ova monaška laguna predstavlja važnu destinaciju za hodočasnike iz celog sveta, koji dolaze da posete kuću i grob Svetog Germana, a zvaničnohodočašće se održava 9. avgusta.

Međutim, vožnju do ostrva loše vreme može da učini neprohodnim, te su tada obe monaške zajednice u potpunosti odsečene od sveta.

Inače, žive asketskim životom koji podrazumeva mnogo teškog fizičkog rada. Obe zajednice se oslanjaju na međusobnu pomoć i podršku. Monasi odlaze u ribolov, dok monahinje dime ulov. Da bi preživeli hladne zime, seku i sakupljaju drva, koja su im jedini izvor grejanja. Pored toga, uzgajaju povrće u stakleniku.

U letnjim mesecima ,konzerviraju hranu sakupljajući šumske plodove za zimu. Nemaju struje, ali koriste solarne panele sa ograničenom količinom energije. Na ostrvu nema vodovoda. Ipak, njihovi životi su pre svega koncentrisani na stalnu molitvu i održavanje dnevnog, u slučaju monahinja čak i noćnog, ciklusa bogosluženja.

Surovi vremenski uslovi i negostoljubivo prirodno okruženje mogu službu učiniti vrlo izazovnom. Na primer, da bi došle u kapelu iz svojih ćelija, časne sestre moraju da pešače čak i noću kroz šumu, uskim stazama koje su zimi potpuno zaleđene.

U poređenju sa monahinjama, monasi skita Svetog Mihajla su nešto izloženiji spoljnom svetu. Tokom poslednjih decenija, nekoliko pravoslavnih porodica kupilo je zemlju i sagradilo kuće na ostrvu Sprus, gde su postali redovni posetioci bogosluženja u manastiru.

Izvor: Serbiantimes, Foto PBS/YouTube

Check Also

PAZI, SNIMA SE: Kamere na 50 lokacija duž auto-puteva registruju brzinu, upotrebu pojasa i mobilnog telefona

Foto: Profimedia U Srbiji je na snazi novi sistem kontrole brzine vozila na auto-putevima, koji …

Оставите одговор