Home / DRUŠTVO / Čime je Leskovac zadužio Sveti Simeon Mirotočivi, utemeljitelj srpske države
hotel bell

Čime je Leskovac zadužio Sveti Simeon Mirotočivi, utemeljitelj srpske države

Na današnji dan, 1200. godine, umro je srpski monah Simeon, u svetovnom životu Stefan Nemanja, osnivač dinastije Nemanjića, koja je srpskim zemljama vladala više od dva veka. U XXII veku, u ratu sa Vizantijom je Srbiji pripojio i župu Glubočica

U “Žitiju Svetog Simeona“, Sveti Sava piše: “Vizantijski car Manojlo Prvi Komnin je, zadiviv se mudrosti ovoga junoše (Stefana Nemanje) odlikova go carskim dostojanstvom i različitim darovima. I odvojiv mu od svoje zemlje, dade mu zvanu Glubočicu, govoreći: tebi budi i potomstvu tvojemu po tebi u vekove, ni sa kim u zajednici, ni sa mnom, ni sa srodnicima mojim po meni“.

Nakon susreta sa nemačkim carem Fridrihom Barbarosom u Nišu 1189. godine, Stefan Nemanja je uspešno nastavio osvajanja, sve do Prizrena i Skoplja. Međutim, usled poraza u bici kod Morave 1190. godine, bio je prinuđen da vrati Vizantiji neke od oblasti koje je poslednje osvojio. Dubočica nije bila među njima.

Premma nekim istraživanjima, Leskovac je 1308. godine, poveljom kralja Milutinam bio poklonjen Hilandaru, postavši njegov metoh. Istorijska je činjenica da se u Povelji cara Dušana, iz 1348. godine, pominje veliko selo Leskovac na Veternici, sa zaseocima Vina, Miroševce, Grabovnica i Sušica, koje se, kao feudalni posed, daruje ovom svetogorskom manastiru.

Mural u naselju “Dubočica“

Tako je Leskovac postao suštinski povezan sa istorijskom zadužbinom Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje, prvog srpskog vladara koji je došao u posed Dubočice.

Leskovčani su se Velikom županu već odužili. U naselju “Dubočica“ podignut je hram koji nosi ime Svetog Simeona Mirotočivog, a bilo je nezvaničnih najava da će utemeljivač srpske države dobiti i spomenik u našem gradu.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор